Economia 21/10/2014

CiU demana a Montoro que modifiqui uns pressupostos "injustos" per a Catalunya

Pere Macias recorda al ministre que la capacitat d'ajustament de les comunitats autònomes "ha arribat al límit"

Acn
2 min

MadridEl portaveu adjunt de CiU al Congrés Pere Macias ha retret al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que hagi presentat al Congrés uns comptes que no tan sols no contribueixen a solucionar el contenciós entre Catalunya i Espanya, sinó que alimenten la percepció de tracte "injust" de l'Estat cap a Catalunya. Segons Macias, els comptes de Montoro no són "creïbles" ni contenen "expectatives realistes", i demostren un comportament "avar" de l'Estat vers Catalunya, que té un dèficit fiscal de 16.000 milions l'any. També ha recordat que la capacitat d'ajustament de les comunitats autònomes "ha arribat al límit" i l'ha emplaçat a revisar els objectius de dèficit del 2014 i 2015 abans que acabi l'any. "L'ofec de les comunitats autònomes corrobora com d'antisocials són aquests pressupostos", ha dit Macias, que ha recordat al ministre que si força els territoris a ajustar més "posa en perill l'estat del benestar que tan ha costat construir".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt de CiU ha retret a Montoro que hagi platejat de nou que les comunitats autònomes augmentin els seus impostos oper equilibrar els comptes, mentre l'Estat no aprova el nou sistema de finançament.

També ha lamentat que la pressió fiscal es destini només a l'administració fiscal. "Deixi d'atribuir a les comunitats autònomes la responsabilitat del dèficit, i governi amb lleialtat perquè els dèficits es corregeixin", ha dit.

En aquest marc, ha denunciat la "greu discriminació" dels pressupostos amb Catalunya. "Resulta sorprenent que el govern destini 1.400 milions al rescat de Castor i limiti a 1.072 milions les inversions a Catalunya", ha recordat.

També li ha recordat que Catalunya registra un dèficit fiscal de 8.500 milions d'euros amb l'Estat, el 8,5% del PIB, i "no es compren per quina raó l'Estat es mostra de forma tan avara amb Catalunya per impedir-li un finançament més injust".

"El continuat desdeny del govern amb Catalunya és un dels elements que més ha radicalitzat les posicions de una gran majoria dels catalans davant les institucions de l'Estat", ha advertit abans d'instar-lo a "corregir les injustícies" en relació a la Generalitat.

stats