Economia 06/11/2017

El PIB català creix un 3,5% per l'impuls de la indústria i la construcció

El tercer trimestre l'economia va millorar un 0,9%

Xavier Grau
2 min
L’estat de les obres del pavelló Sant Jordi de Tarragona. Tot i el neguit que genera el bloqueig polític, la construcció dels equipaments avança amb pas ferm.

BarcelonaEl producte interior brut de Catalunya (PIB) va mantenir un fort creixement fins al tancament del tercer trimestre, i es va situar en termes interanuals en el 3,5%, segons l'estimació que han fet el departament de la Vicepresidència i Economia i l'Institut Català d'Estadística (Idescat).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquesta estimació, el PIB al tancament del tercer trimestre va créixer un 3,5% a Catalunya, per sobre del creixement del conjunt de l'economia espanyola, que se situava en el 3,1%, segons l'avançament publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, l'economia catalana va recuperar el ritme que havia perdut des del tercer trimestre de l'any passat, quan va passar d'un 3,8% en els dos primers trimestres a un 3,4%, ritme que encara es va alentir més el quart trimestre del 2016 i el primer trimestre d'enguany, amb un 2,8%, per pujar al 3,1% el segon trimestre del 2017.

El creixement el tercer trimestre se situa en el 0,9% (en termes trimestrals), una dècima per sobre de la mitjana espanyola, que es va situar el tercer trimestre en el 0,8%.

Per sector, només l'agricultura per força, amb una caiguda interanual del 2,5%. La resta de sectors es mantenen a l'alça, amb especial impuls de la construcció, que amb un 6,8% continua l'acceleració dels últims trimestres, bàsicament per la construcció d'habitatge, ja que l'obra pública continua molt feble. També puja el sector de la indústria, amb una millora del 3,7%; s'aproxima així als ritmes de millora dels dos primers trimestres de l'any passat.

Quant als serveis, el creixement se situa en el 3,3%, quatre dècimes per sobre del trimestre anterior, pel fort impuls del turisme, amb un augment del 7,8% del turisme internacional de gener a setembre i un augment (fins a l'agost) del 13,2% de la despesa turística.

El sector exterior també manté el pols, amb un augment de les exportacions del 8,8% fins a l'agost, amb una millora de les de més contingut tecnològic, que creixen més que la mitjana dels productes industrials.

També l'ocupació millora, amb un creixement del 2,9% el tercer trimestre i d'un 3,8% de l'afiliació a la Seguretat Social. Destaca la millora de l'ocupació indefinida, amb un augment del 3,9%, i la millora de l'atur, que baixa fins al 12,5%, el valor més baix des del 2008. A la zona euro l'atur és del 9%, mentre que al conjunt d'Espanya és del 16,4%.

stats