Economia 09/05/2018

Els polítics espanyols eclipsen les jornades del Cercle d'Economia a l'espera que hi hagi Govern

L'entitat, pendent de la formació de govern per comptar amb la presència del futur president

Ruth Pérez Castro
2 min
Els polítics espanyols eclipsen la reunió d'enguany del Cercle d'Economia en detriment de la manca de govern català

BarcelonaQue Catalunya viu un moment polític excepcional no és cap novetat. Una mostra d'aquesta situació insòlita es podrà veure a partir del dijous 31 de maig i fins dissabte 2 de juny en el marc de la XXXIV Reunió Anual del Cercle d'Economia amb el lema "Temps disruptius, nous lideratges". Al llarg de les 33 edicions anteriors, era el president de la Generalitat l'encarregat de donar el tret de sortida a tres dies de debat al voltant del món econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest any, però, i davant la falta de Govern, el president del Cercle d'Economia, Juan José Bruguera, afrontarà la inauguració de l'acte en solitari. Si més no, és el que es desprèn del calendari actual. No obstant això, i en consonància amb la incertesa que viu la totalitat del país, l'entitat es manté a l'espera d'una possible formació de govern i deixa la porta oberta a poder comptar amb la presència del 131è president o presidenta de la Generalitat. De moment, però, el calendari establert preveu que la primera figura política que participarà de l'acte serà el ministre d'Economia, Román Escolano.

Ara per ara, i segons el calendari, no només es fa evident l'absència d'un president català, sinó també la del conseller d'Economia, una figura imprescindible a l'acte en les passades edicions. D'aquesta manera, i malgrat una hipotètica formació de govern prèvia a l'acte, enguany seran els polítics espanyols els protagonistes de la reunió anual del Cercle d'Economia. A més de comptar amb la figura d'Escolano, els organitzadors també han convidat per a la jornada de dijous el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Divendres, però, serà el dia fort pel que fa a la presència d'actors polítics. Poc després de les dotze del migdia serà el torn en solitari del cap de Ciutadans, Albert Rivera, i després d'haver fet la corresponent pausa per dinar, serà Pablo Iglesias, líder de Podem, qui li prendrà el relleu. Es preveu que els dos diputats del Congrés exposaran la seva visió sobre la proposta del Cercle d'Economia per a aquest 2018. La jornada clourà amb una taula rodona que comptarà amb la participació, ara sí, de tots els líders de les forces polítiques a Catalunya excepte la CUP.

Pere Aragonès, adjunt a la presidència d'ERC; Inés Arrimadas, presidenta del grup parlamentari de Cs al Parlament de Catalunya; juntament amb els seus homòlegs d'En Comú-Podem i del Partit Socialista, Xavier Domènech i Miquel Iceta respectivament, debatran conjuntament amb el president del subgrup parlamentari popular, Xavier García Albiol, i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, al voltant del leitmotiv de la 34a edició: "Temps disruptius, nous lideratges".

I amb la ressaca de la intensa jornada de divendres, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, donarà per tancada dissabte 2 de juny a les 12 del migdia l'enèsima reunió anual del Cercle d'Economia a Barcelona. Una clausurà que, sigui quina sigui la idiosincràsia del futur Govern, no variarà.

stats