Economia 21/09/2016

El Popular anuncia 3.000 acomiadaments, el 20% del total

Té previst tancar 300 oficines, una de cada set

Dani Sánchez Ugart
2 min
Ángel Ron és el president del Banco Popular.

MadridMés retallades a les plantilles de la banca espanyola. El Banco Popular va anunciar ahir la intenció d’acomiadar entre 2.900 i 3.000 persones en el marc del procés de reestructuració iniciat al maig, quan es va veure obligat a demanar oxigen als seus accionistes per compensar els actius tòxics del seu balanç. L’expedient de regulació d’ocupació (ERO) suposa acomiadar fins a un 20% de la plantilla, tot i que aquesta voluntat és la posició de partida de l’entitat, que va iniciar ahir mateix els contactes amb els sindicats per negociar l’abast final de la reestructuració.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Juntament amb la sortida de dos de cada deu empleats, el banc presidit per Ángel Ron té previst tancar unes 300 oficines, que representen un 14% del total. És previsible que gran part de l’ERO es concentri en els 1.700 empleats de més de 59 anys, segons va destacar l’entitat en un comunicat. La retallada es concentrarà a les sucursals amb menys rendibilitat per empleat i també es reduiran les hores d’obertura a les localitats petites. També es potenciarà “l’operativa multicanal” i la “transformació digital”.

El Popular és un dels bancs que han passat més dificultats els últims mesos, per la seva gran quantitat d’actius tòxics al balanç. Això va ser el que va motivar l’ampliació de capital de 2.500 milions d’euros anunciada al maig. Aleshores van saltar les alertes sobre el futur d’una entitat que partia en una posició de sortida desfavorable respecte a la seva competència perquè havia netejat menys el balanç, i també havia ajustat menys la seva plantilla. Les provisions addicionals que ha de fer pel canvi de normativa en la catalogació dels actius van fer necessària aquella ampliació de capital, però el context de tipus baixos està duent la rendibilitat a cotes molt baixes, que requereixen aquest aprimament de la plantilla.

Onada d’ERO

El del Popular serà un més dels ajustaments de plantilla de la banca espanyola, que està immersa en un procés de reducció d’oficines generalitzat. El Santander i el BBVA també han anunciat plans d’ajust en els últims mesos que afecten unes 3.000 persones més entre les dues entitats. El sector bancari està intentant minimitzar els danys de la baixa rendibilitat, alhora que intenta acomodar les seves estructures a la nova realitat digital, i a la infrautilització d’algunes oficines. De fet, el Popular va anunciar la setmana passada una reorganització de la seva cúpula que donava més importància a l’àrea de negoci digital per enfortir aquest canal.

Caruana demana als bancs que tinguin més cura gestionant riscos

El director general del Banc Internacional de Pagaments (BIP) i exgovernador del Banc d’Espanya, Jaime Caruana, es va referir ahir en una conferència a Madrid centrada en la gestió dels riscos bancaris a la “naturalesa canviable” d’aquests riscos, que obliguen a modificar l’aproximació a la seva gestió. Caruana va indicar que, a més de la regulació i la supervisió, els bancs haurien de millorar també la gestió interna dels riscos, perquè la regulació no pot seguir el ritme dels canvis en el sector. “Tendim a subestimar la importància dels riscos sistèmics”, va alertar. Això fa que la gestió d’aquests riscos sigui cada dia més difícil i obliga les entitats a reforçar-la i fer-la “permeable a tota l’organització”, segons el banquer.

stats