Automoció
Economia 03/03/2022

Porsches entre balenes i coralls

Un vaixell que portava més de 4.000 cotxes, molts de luxe, s'enfonsa a 460 quilòmetres de les Açores

The New York Times
3 min
El vaixell Felicity Ace, dies abans del seu enfonsament.

Dues setmanes després d'incendiar-se, un colossal vaixell que portava milers de cotxes de luxe va naufragar dimarts a 253 milles (467 quilòmetres) de les Açores, segons la companyia que gestiona el buc. El vaixell, el Felicity Ace, es va enfonsar al voltant de les 9.00 hores i es va endur amb ell 4.000 vehicles, inclosos més de 1.000 cotxes Porsche i 200 Bentley, segons la companyia, MOL Ship Management.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Grups mediambientals havien mostrat la seva preocupació davant un possible naufragi per la contaminació que pot provocar a l'ecosistema únic de les Açores, l'arxipèlag portuguès de l'Atlàntic Nord, on el fons marí està cobert d'esculls de corall, boscos de corall i esponges. La zona és l'hàbitat natural de catxalots, balenes geperudes, dofins i taurons, entre altres espècies, segons Oceana, un grup de defensa del medi ambient. Un vaixell de la magnitud del Felicity Ace pot carregar més de tres milions de litres de combustible, explica Oceana, a més d'altres materials contaminants com cables elèctrics, pintura i plàstics.

La nau va patir un incendi sis dies després que sortís d'Emden, a Alemanya, cap al port de Davisville a Rhode Island, als Estats Units. La naviliera no ha aclarit com es va iniciar el foc. Embarcacions comercials i un helicòpter van rescatar els 22 membres de la tripulació sense que hi hagués cap ferit durant l'evacuació.

Des d'aquell moment, el Felicity Ace, de 650 peus de llargada (198 metres), va seguir en flames i a la deriva a la costa occidental d'Europa. Hi va haver diferents intents d'extingir el foc i avaluar els danys a la nau. Imatges compartides per la marina portuguesa mostraven el vaixell consumit per fum blanc. Una foto mostrava un vaixell més petit ruixant el foc amb aigua, i la part central del vaixell semblava del tot cremada.

La marina portuguesa va dir divendres passat que un equip d'experts havia arribat en helicòpter el dia abans i que un gran remolcador de salvament portava el Felicity Ace a una "zona segura" davant les Açores. Però dimarts, mentre era remolcat, el vaixell "va perdre l'estabilitat i es va enfonsar", segons les mateixes fonts. L'àrea del naufragi està sent monitorada per autoritats mediambientals portugueses i europees, va dir la marina en un comunicat.

Angus Fitton, portaveu de Porsche als Estats Units, va afirmar que la companyia treballa "per reemplaçar cada cotxe afectat" i va assegurar que els primers vehicles es produiran aviat, sense precisar un calendari.

Un dels cotxes que hi havia a bord pertanyia a Matt Farah, editor de The Smoking Tire. Estava esperant el seu cotxe, un Boxster Spyder amb un preu de mercat de 123.000 dòlars (111.000 euros), des del mes d'agost. Farah va resumir la pèrdua al seu podcast amb aquestes paraules: "Cotxe. Vaixell. Foc. Deriva. Aquesta és la història".

Incendis incontrolables

Experts marítims van apuntar que encara que el buc s'hagués salvat, els cotxes probablement haurien quedat inservibles. Richard Burke, professor i president d'arquitectura naval i enginyeria marina a l'State University of New York Maritime College, explica que els incendis en vaixells de càrrega són extremadament difícils d'extingir perquè les naus normalment porten milers de cotxes i cada un d'ells du 4,5 litres de gasolina, 2,2 litres d'oli al motor i quatre rodes que poden cremar.

El desembre del 2018, un altre vaixell de 650 peus, el Sincerity Ace, es va incendiar a l'oceà Pacífic, prop de 2.000 milles al nord-oest de Hawaii, mentre transportava uns 3.500 cotxes Nissan procedents del Japó.

Matt Harah, el dissortat comprador del Porsche, que parla de cotxes tres hores cada setmana al seu programa, ha escrit que vista la situació en què està el món, la pèrdua del Boxster li sembla poca cosa. "Hi ha una pandèmia global que la gent vol fer veure que no existeix, i estem a punt d'una Tercera Guerra Mundial", diu. "Em sento molt pitjor per aquestes coses que pel meu estúpid cotxe".

stats