Energia

Com es pot estalviar en el rebut de la llum

La tarifa regulada pateix ara la pujada, però a la llarga surt millor, segons el Banc d’Espanya

3 min
Torres elèctriques a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaEl mercat majorista de l’electricitat ha arribat aquesta setmana a preus rècord històrics. L’augment de la demanda per l’onada de calor, l’alt preu del gas i l’encariment dels drets d’emissió de CO₂ en són les causes directes. Però aquesta pujada de preu no té un trasllat igual en el rebut de tots els consumidors. A més, hi ha algunes accions que es poden fer per mitigar l’impacte de l’escalada de preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre el gener i el juny, el preu de l’electricitat en el mercat majorista ha augmentat un 98,5% (gairebé s’ha doblat), però el trasllat al rebut és inferior, d'un 22,3%, perquè la llum consumida només és un terç del rebut, la resta són costos regulats i impostos.

A qui afecta l’encariment?

No és igual l’impacte en la tarifa regulada que en el mercat lliure

El primer aspecte que s’ha de tenir en compte és que la pujada del preu de l’electricitat no es trasllada igual a tots els consumidors. L’impacte més directe el tindran els que tenen contractada la tarifa regulada (el denominat PVPC, preu de venda al petit consumidor), ja que el trasllat de preus és immediat, hora a hora. Són poc més de 10 milions de llars, un 40%. Els 16 milions de llars que tenen el contracte en el mercat lliure no pateixen l’impacte immediat, perquè tenen pactada una tarifa amb la seva comercialitzadora per un període determinat de temps. Però quan hagin de renovar el contracte, si els preus són alts, la seva comercialitzadora probablement els traslladarà l’augment.

Tarifa regulada o lliure?

El PVPC ara és més car, però també reflecteix les baixades

El preu del mercat regulat reflecteix més les pujades, però també les baixades. Qui ara té una tarifa regulada està pagant més, però l’any passat, quan els preus es van desplomar, es va beneficiar de l’abaratiment, i en canvi no ho van fer la majoria dels que estan en el mercat lliure. Una dada a tenir en compte: set de cada deu llars espanyoles no saben si tenen tarifa regulada o lliure, segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), l’organisme que vigila el mercat elèctric.

El Banc d’Espanya, aquesta mateixa setmana, en un article especial que va publicar, alertava: “Les tarifes de preu dinàmic [com el PVPC] ofereixen preus mitjans més reduïts, però, en compensació, el consumidor ha de suportar la volatilitat dels preus i, per tant, més incertesa sobre la seva despesa energètica”. I el consumidor ha de tenir en compte un altre aspecte important. Per a les famílies més vulnerables hi ha establert el bo social, una tarifa subvencionada. Però per accedir-hi cal estar dins de la tarifa regulada. Més d’1,2 milions de llars tenen el benefici del bo social.

Com fugir del mercat?

Les noves elèctriques busquen els acords a llarg termini

Per evitar les fluctuacions del mercat, moltes de les noves comercialitzadores han buscat un sistema de subministrament en què els preus queden fora de la volatilitat. Són els PPA, acords a gran termini. Una empresa tira endavant un projecte de generació –habitualment eòlic o solar– amb un projecte financer que inclou la inversió, el manteniment, l’explotació i el marge comercial. I aquesta energia la compra a llarg termini –normalment uns 20 anys– una comercialitzadora, que d’aquesta manera té la certesa del preu que pagarà durant tot el període.

El problema és que les grans elèctriques –Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP– encara mantenen el 70% del mercat. De les petites comercialitzadores, la que en té més tot just arriba al 3%.

El nou rebut

Algunes mesures per intentar mitigar la despesa elèctrica

Per compensar la pujada del preu de l’electricitat, el govern espanyol va rebaixar l’IVA i va suspendre l’impost a la generació. Però l’escalada de preus ja s’ha menjat el 70% d’aquesta rebaixa fiscal.

Amb el nou model de rebut de la llum que va entrar en vigor al juny, el consumidor del mercat regulat pot prendre algunes mesures. La primera és contractar dues tarifes diferents, una per a les hores vall (més barates) i una altra per a les hores punta i planes (més cares). 

La segona mesura que pot prendre el consumidor és desplaçar a les hores vall –de dotze de la nit a vuit del matí– el màxim del seu consum elèctric.

stats