Aerolínies
Economia 15/07/2022

El Prat aguanta impassible la jornada de vaga de Ryanair i EasyJet

Les vagues provoquen la cancel·lació de 14 vols a Barcelona i una cinquantena de retards

2 min
Quarta jornada Ryanair El Prat

BarcelonaUn 15 de juliol normal a l'aeroport de Barcelona-El Prat. Malgrat coincidir la vaga dels tripulants de cabina de Ryanair amb la dels d'EasyJet just en plena operació sortida de mitjans de juliol, l'única cosa que trencava l'ambient habitual d'aquestes dates a l'aeroport eren els crits d'alguns grups de comiat de solter que ja començaven la seva festa particular a les butaques d'espera. Ni aglomeracions ni llargues cues per presentar queixes, tot i que la vaga ha obligat a cancel·lar catorze vols a Barcelona i se n'han endarrerit 47, segons les xifres proporcionades pel sindicat USO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la tranquil·litat de l'aeroport i les declaracions d'alguns viatgers afectats apunten al fet que les aerolínies, en la majoria dels casos, avisen amb antelació els afectats, motiu pel qual la gent no es troba que no té vol a l'últim moment. "A mi em van avisar fa dos dies que el meu vol no sortiria per la vaga, cosa que és d'agrair, perquè el pitjor és arribar a l'aeroport i trobar-te amb la cancel·lació en aquell moment. He vingut per agafar el nou bitllet, que és d'aquí dos dies", explicava una afectada aquest divendres al migdia.

Els treballadors de les dues companyies reclamen millores en les condicions laborals, que sovint no s’adapten al marc espanyol i, segons els sindicats, "no respecten drets laborals tan bàsics com el mateix dret a vaga". En aquest sentit, denuncien que els serveis mínims decretats són abusius i que les companyies han fet tot el possible per invisibilitzar les protestes.

Alhora, des del sindicat USO denuncien l'acomiadament il·legal de set tripulants de cabina de Ryanair des de l'inici de la vaga. En declaracions als mitjans, una treballadora de l'aerolínia irlandesa ha explicat que ha estat acomiadada per "sanció disciplinària", i que va rebre la carta de comunicació "un dia que lliurava, quan en principi l'empresa te l'ha de donar durant una jornada laboral".

30 cancel·lacions a tot Espanya

El Prat ha estat l'aeroport on més cancel·lacions han provocat les vagues, seguit de Palma de Mallorca, on s'han cancel·lat una desena de vols. En total, s'han cancel·lat 30 vols i s'han produït 242 retards a tota Espanya. La d'aquest divendres era la quarta jornada de vaga de Ryanair convocada pels sindicats USO i Sitcpla, i de moment estan previstes més vagues els dies 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de juliol. Pel que fa a EasyJet, s'esperen més aturades els dies 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol.

stats