TELECOMUNICACIONS
Economia 22/08/2016

El prefix 93 està a punt d’esgotar-se i ja es busca alternativa

Competència proposa incorporar una nova numeració que comenci amb 8

Xavier Grau
3 min
Els prefixos telefònics geogràfics els assigna el govern espanyol.

BarcelonaSemblava que no havia de passar mai, però els números de telèfon fix per assignar en algunes províncies espanyoles s’estan esgotant, segons assegura la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en un informe que acaba de publicar. Són els números que tenen una assignació geogràfica. Per exemple, a Barcelona comencen per 93, a Lleida per 973, a Girona per 972 i a Tarragona per 977.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dues demarcacions catalanes estan entre les que tenen menys numeració disponible. Però on estan pitjor és a Madrid, on el 97% dels números estan ocupats, i a Guipúscoa, on arriben al 91%. Entre el top ten d’on hi pot haver problemes hi ha Barcelona, amb una ocupació del 86%, i Lleida, amb el 85%. Altres províncies on també s’acaba la numeració són Màlaga, Alacant, Badajoz, València, Cadis i Sevilla.

En total, el pla nacional de numeració distribueix 86,5 milions de números amb aquesta indicació de prefix geogràfic. I la CNMC els va assignant als operadors en blocs de 10.000 números dins de cada província. Però la CNMC mateixa reconeix en el seu informe que “en algunes províncies podrien esgotar-se els recursos de numeració geogràfica a curt o mitjà termini”.

Qui té la competència per adjudicar nous indicatius, per exemple números que comencin per 8 en lloc de per 9, és la secretaria d’estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació (SETSI). Però amb el sistema actual, segons Competència, la situació al conjunt de l’Estat és que dels 86,5 milions de números que es poden atribuir amb l’actual sistema n’hi ha 69 milions d’assignats (gairebé un 80%), i només en queden lliures 17,4 milions (un 20%). La majoria dels que estan assignats correspon a Telefónica, que té 42,9 milions de números, un 62,25%, mentre que la resta d’operadores en tenen 26 milions, un 37,75%.

En tot el sistema d’assignació de números no només importa els que queden lliures a cada província, sinó també la velocitat a la qual s’assignen. Així, en el cas de Guipúscoa, és la demarcació on queden menys blocs de 10.000 números lliures, però és una província en què el ritme d’assignacions els últims anys ha sigut molt baix, pràcticament a un bloc per any. Però en el cas de Madrid, per exemple, a més de ser una de les demarcacions amb més números atribuïts, té el problema que disposa de molt pocs blocs lliures -només 28 l’1 de juliol del 2016- i el ritme de noves assignacions és molt alt, cosa que fa pensar que hi ha “un cert risc a mitjà termini si continua el ritme d’assignacions dels últims anys”, segons assegura Competència en el seu informe.

Segons la CNMC, a més de Madrid, el risc s’estén a altres demarcacions, bé perquè queden molt pocs blocs lliures, o perquè el ritme d’assignacions és molt elevat. Competència indica que una quantitat de blocs lliures inferior a 15 pot ser problemàtica per a les noves assignacions. Entre les demarcacions amb risc, Competència destaca Lleida, on l’ocupació arriba al 85% i només hi ha 20 blocs lliures. I també la demarcació de Barcelona, amb una ocupació del 86% i 130 blocs lliures, que, encara que superen els 20 que la CNMC considera mínims, no eximeixen del risc, perquè la velocitat d’assignació és de les més altes de l’Estat. Segons Competència, Barcelona necessita 13 blocs anuals, una quantitat que només supera Madrid, amb 17,5.

Mesures adoptades

Malgrat que Competència recomana una nova assignació de números, també analitza les mesures que s’han pres fins ara, com fer el seguiment efectiu i eficient de l’ús que les operadores fan dels números assignats, però creu que no és suficient. Per això recomana obrir un nou rang de numeració en algunes províncies. Per exemple, a Madrid, on els telèfons comencen per 91 seguits de números que van del 0 al 8, propugna obrir la numeració al prefix 91 seguit d’un 9, o números que comencin per 81. Una proposta que podria establir-se en altres demarcacions, per exemple utilitzar el prefix 83 a Barcelona.

stats