Crítica TV 01/05/2024

Carrizosa, el caçador caçat per Ariadna Oltra

2 min
Ariadna Oltra entrevista Carlos Carrizosa a 'Els matins'.

Dimarts a Els matins de TV3 Ariadna Oltra tenia de convidat Carlos Carrizosa, de Ciutadans, en la ronda d’entrevistes electorals. La periodista va fer una pregunta clau que, minuts més tard, revelaria alguns aspectes de les respostes del polític: “Com és que no he trobat el seu programa electoral a la web del partit? Perquè l’he buscat personalment i no l’he trobat...”, va consultar amb ingenuïtat afegida. Carrizosa ho va atribuir a un problema de temps. Més endavant, el polític, mostrant-se contrari a una possible llei d’informació de Sánchez per lluitar contra la desinformació, va aprofitar per clavar l’atzagaiada habitual contra la televisió pública. Va criticar que fessin servir el terme exiliats en els programes i informatius “cuando esto es una falsedad con el diccionario en la mano y con la ley en la mano”. Oltra, ben preparada, va llegir-li de seguida la definició del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Carrizosa insistia: “Puigdemont no se exilió por motivos políticos. Se ha exiliado...”, i s’adona que ha ficat la pota i rectifica: “...O se ha ido, se ha fugado, se ha fugado por motivos...” i Oltra, rient, l’adverteix: “¡Ha fet servir vostè la paraula!” El caçador caçat. “No, bueno, ya... el lapsus es...”, admetia el polític. I Oltra va subratllar-li la diferència: “Em prohibeixen utilitzar-la perquè si no ens amonestaran”, i Carrizosa ho defensava com una situació lògica. Feia un moment defensava la llibertat dels mitjans però després es congratulava d’aquesta prohibició que, encara que fos en un lapsus, no l’afectava a ell.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Carrizosa va semblar molt insegur a partir del moment en què les qüestions vinculades al Procés es van deixar de banda. Oltra va avançar en les principals qüestions de la campanya electoral. Li va preguntar per les mesures contra la sequera, l’habitatge, el model turístic. Amb el finançament, l’argumentació va ser un fracàs. Fins i tot va semblar que el de Ciutadans no acabava d’entendre la pregunta: “¿S’ha de limitar el principi de solidaritat entre comunitats més riques o no?”. “Yo creo que no...”, responia dubitatiu com si fos un examen oral que t’has estudiat poc. Ho feia en primera persona, a títol individual, i no en nom del partit. Oltra va deixar Carrizosa fora de combat. El programa electoral de Ciutadans va amb tant de retard que fins i tot va semblar que el seu líder el necessitava repassar.

Graset, no estàs sol

En el debat electoral dels candidats de Girona de dimarts a la nit a TV3, Xavier Graset va semblar oblidar que tenia Marta Romagosa de companya. Va acaparar el paper de moderador, relegant la periodista a un rol secundari. Graset sempre necessitava dir l’última paraula, i com que no es caracteritza precisament per la seva concisió discursiva, es feia seves gairebé totes les intervencions. Quan els equilibris dins la Corporació obliguen a moderar els debats de dos en dos, cal trobar fórmules efectives i, sobretot, equitatives. I això vol dir treball en equip i control de l’ego.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats