Obituari

El premi Nobel que va qüestionar la racionalitat de les decisions econòmiques

El psicòleg i investigador Daniel Kahneman mor a 90 anys

ARA
2 min
efespseven178673

Daniel Kahneman, psicòleg i premi Nobel d'economia, ha mort a 90 anys. La seva recerca en la psicologia de la presa de decisions, com recorda el Financial Times, va demostrar que les persones tendim a decidir segons el nostre instint i no pas per racionalitat econòmica, com s'havia cregut fins aleshores. L'Acadèmia Sueca de les Ciències va concedir-li la distinció per "integrar raonaments de la recerca psicològica en les ciències econòmiques, especialment sobre el raonament i la presa de decisions davant la incertitud".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El treball de Kahneman, desenvolupat sovint amb la col·laboració d'Amos Tversky, va quedar reflectit en el seu llibre Pensar ràpid, pensar a poc a poc, on classificava el pensament en dos sistemes, un de més instantani i emocional i un altre que tendeix a la lògica. Va justificar la classificació a través d'experiments que mesuraven des de la dilatació de les pupil·les fins a les reaccions emocionals.

Kahneman no creia, amb tot, que el seu treball demostrés la irracionalitat humana i preferia dir que els seus descobriments només refutaven que tenim una concepció "poc realista de la realitat". Tampoc va descriure's mai a si mateix com un economista, tot i que els seus descobriments van impactar sobretot en el camp de l'economia del comportament.

Kahneman va néixer a Tel-Aviv el 1934, però es va criar a França. Va tornar al mandat britànic de Palestina quan el seu pare, el cap de recerca d'una empresa química, va morir el 1944. Més tard, va estudiar a la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, i va acabar obrint un laboratori a Jerusalem als anys 60. Allà va conèixer Tversky, amb qui va col·laborar fins a la seva mort el 1996. Kahneman va dir que la mort de Tversky va deixar "un forat que mai no es podrà omplir".

Inspiració d'un altre Nobel

Kahneman va tornar als Estats Units el 1978 i des de llavors va treballar com a professor en unes quantes universitats. El seu últim càrrec va ser el de professor de psicologia i afers públics a l'Escola d'Afers Públics i Internacionals de la Universitat de Princeton.

Un dels economistes més influït per l'obra de Kahneman és Richard Thaler, que també va guanyar el Nobel d'economia el 2017. Kahneman el va descriure com "la segona amistat professional més important" de la seva vida. Thaler, que va començar a treballar amb Kahneman des dels anys 70, ha lamentat aquest dijous la seva mort a X: "Vaig tenir la sort de tenir el Danny com a millor amic i col·laborador durant dècades... Ara he de simular la seva part de les [nostres] converses, cosa que és impossible".

stats