Economia 11/11/2013

El president de Bankia assegura que l'arbitratge ha estat la millor solució per a les preferents

José Ignacio Goirigolzarri remarca que la prioritat de gestió passa per posr fi a aquest problema perquè "afecta els nostres clients". Valora l'entitat en 12.200 milions

Toni Garganté
2 min
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, al Parlament, a la comissió de caixes / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha remarcat que la primera tasca que s'ha plantejat "des del primer dia", és solucionar el problema de les participacions preferents i el deute subordinat. En aquest sentit, ha argumentat aquest dilluns a la tarda, davant la comissió de caixes del Parlament, que la millor solució ha estat el procés obert d'arbitratges, que permet recuperar els estalvis als usuaris. Preveu que el sistema arbitral es podrà cloure a finals d'aquest any o durant el primer trimestre del 2014.

Sobre les pèrdues que s'han vist obligats a absorbir els propietaris de participacions preferents, en un ventall d'entre el 9,5% al 60,5% depenent de l'emissió, Goirigolzarri ha afirmat que "ens ho va imposar Brussel·les".

Goirigolzarri, que va accedir al càrrec el 9 de maig del 2012, hores després que abandonés el càrrec Rodrigo Rato, ha valorat l'entitat en 12.200 milions d'euros. "Bankia té un valor, i correspondrà a l'accionista [l'Estat] fixar el moment" de desprendre's del banc. El president de l'entitat pública ha comparat la situació amb la del banc britànic Lloyds, "que ara es comença a privatitzar, però que s'oblida a vegades que les primeres injeccions de diner públic es van fer ara fa cinc anys".

Gorigolzarri ha explicat que es va veure obligat per la Comissió Europea (CE) a protagonitzar una retallada d'oficines més gran que les 700 que pensava tancar en un principi. Així, va haver de reduir la xarxa de 3.000 oficines en 1.000 sucursals.

Mapa bancari definit

El màxim responsable de Bankia ha demanat que ara que ja s'ha fet bona part de la reestructuració del sector, s'hauria de tenir una creixent estabilitat reglamentària de cara al futur. Igualment, s'ha referit a la recomanació que per evitar més crisis, s'haurà de donar màxima importància "al client i al risc".

Davant la pregunta d'un dels portaveus dels partits polítics, Goirigolzarri ha considerat que el mapa financer espanyol "ja està definit" i que ja no hi haurà més concentracions remarcables.

stats