Laboral
Economia 10/05/2022

Primeres eleccions sindicals de la història de Glovo

Els treballadors dels supermercats de la plataforma escolliran representants entre avui i demà

2 min
Un 'rider' de Glovo, un dels cinc unicorns espanyols

BarcelonaDesprés d'anys de protestes per reconèixer la laboralitat dels seus repartidors, Glovo està a punt de tenir per primer cop un comitè d'empresa. La plantilla de la divisió de supermercats de l'aplicació, en la qual tots els treballadors ja són assalariats, celebrarà entre avui i demà dimecres les seves primeres eleccions sindicals. Als comicis s'hi han presentat dues llistes, una de CCOO i una de la UGT, de les quals sortiran 13 delegats, segons han explicat a l'ARA fonts sindicals. Aquests seran els primers interlocutors entre els empleats dels vuit establiments de la companyia a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat i la direcció de Glovo. Les eleccions s'han organitzat amb un sistema d'urna itinerant, de manera que es traslladarà per les botigues coincidint amb els diferents torns perquè els gairebé 300 empleats d'aquests centres puguin votar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Tot ha transcorregut com estava previst. Ara mateix les meses ja estan muntades sense cap inconvenient", han assegurat les mateixes veus durant el matí. Des que es van registrar les eleccions, apunten, la coordinació amb Glovo per celebrar la votació ha sigut "fluida". El comitè d'empresa s'ha pogut constituir perquè els treballadors ja tenen més de sis mesos d'antiguitat, una condició indispensable per poder escollir representants i que també s'ha aconseguit arran de la llei rider. Amb la normativa, Glovo va oferir un contracte a tots els missatgers dels supermercats, mentre que la resta dels repartidors continuen sent autònoms amb un nou model que, segons defensa l'empresa, s'adapta a la definició jurídica de relació laboral.

Els empleats dels supermercats de Glovo van protagonitzar l'estiu passat una vaga sense precedents en l'economia de les plataformes. La protesta va aconseguir arrancar millores en les condicions laborals dels treballadors d'aquests establiments i asseure per primera vegada la start-up en una negociació. Per exemple, es va pactar que l'empresa habilités zones de descans per als riders, amb lavabos, fonts i carregadors per als mòbils i les bicicletes i patinets elèctrics. Fins aleshores els repartidors havien d'esperar les comandes fora dels locals encara que fes mal temps o massa calor. D'altra banda, a partir de la vaga també es van començar a contractar tots els empleats directament en lloc de fer servir ETTs.

Millores en el conveni

Fonts sindicals reconeixen que aquestes eleccions són un èxit per si mateixes i que suposen un "reconeixement a la lluita d'un col·lectiu molt precari" que s'ha pogut organitzar, tant a través d'entitats com RidersxDerechos com, més tard, dels sindicats tradicionals. Tot i així, insisteixen que encara hi ha molt a fer en matèria de victòries laborals, començant per aconseguir un conveni propi, ja que fins ara Glovo s'acull al conveni general de comerç. "Ara hi haurà una negociació directa amb l'empresa; per fi hi ha dos costats a la balança", recorden aquestes veus.

El comitè d'empresa també es podrà beneficiar d'un altre punt introduït per la llei rider, pel qual els representants dels treballadors tenen dret a rebre informació sobre els algoritmes que afecten les condicions de la plantilla. Per exemple, podran saber amb quin criteri es reparteixen els horaris o es valora la feina dels empleats, en cas que això passi pel filtre de la intel·ligència artificial.

stats