Economia 06/11/2020

La producció industrial es recupera a Catalunya i supera els nivells del 2019

La indústria va tancar el setembre produint un 0,8% més que un any enrere

Ara
2 min
La planta fabricarà adhesius per les ales dels avions o les turbines

BarcelonaLa producció industrial a Catalunya va créixer un 0,8% al mes de setembre en comparació amb el mateix mes del 2019, de manera que la indústria catalana ja produeix a nivells superiors als de fa un any. Pel que fa al conjunt d'Espanya, la taxa de variació interanual va ser del -0,6% en relació al setembre, de manera que no s'ha acabat de recuperar del sotrac produït durant la primavera per les mesures de confinament.

La producció industrial es recupera a Catalunya i supera els nivells del 2019

No obstant, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, si s'ajusta per efectes estacionals i de calendari, la reducció en comparació amb el setembre de l'any anterior va ser més gran, del 3,4%. Respecte del mes d'agost, va incrementar un 0,8% al global de l'Estat.

La producció industrial es va veure fortament afectada al març i l'abril, quan el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma per frenar l'expansió del covid-19, i va arribar a retrocedir un 34% respecte dels nivells del 2019. No obstant, es va anar recuperant gradualment a partir del maig, quan es va recobrar de mica en mica l'activitat econòmica tant a Espanya com als mercats internacionals.

La producció de béns duradors –cotxes, electrodomèstics, etc.– va ser la que més va créixer, amb un increment interanual del 4,7% a tot l'Estat. En canvi, la de béns no duradors va ser inferior però també positiva, de l'1,1%, i la de béns intermedis, del 0,9%. A l'altre extrem, la producció d'energia va continuar a la baixa, amb una davallada del 3,4%, igual que la de béns d'equipament, que va disminuir un 2,3%.

Per comunitats autònomes, les Balears i Astúries són on més s'ha ressentit la producció industrial, que al setembre seguia un 21,1% i un 12,7% per sota del mateix mes de l'any passat, respectivament. En canvi, a l'Aragó i a Galícia és on més ha millorat, amb pujades en dotze mesos del 8,1% i el 7,2%.

stats