Economia 02/12/2019

El PSOE i Podem pacten una política econòmica continuista

El nou govern renuncia a derogar la reforma laboral i a apujar l'IRPF, segons 'El País'

Ara
2 min
Sánchez i Iglesias, quan van signar l'acord de govern el passat 12 de novembre

BarcelonaEl PSOE i Unides Podem han pactat els principals punts de la política econòmica del seu govern de coalició, que mantindrà una línia continuista respecte a l'anterior govern socialista, segons informa aquest dilluns el diari El País.

La ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, ha indicat als empresaris neguitosos amb l'acord entre les dues forces que l'agenda econòmica del nou executiu serà similar a la mantinguda fins ara pel govern de Pedro Sánchez. La patronal CEOE i altres organismes empresarials han reclamat diverses vegades un govern conjunt del PSOE i el PP.

El govern de les dues formacions, però, no té garantit encara el seu futur. De moment, està en plenes negociacions amb diverses formacions, la principal de les quals és ERC, que pot tenir la clau de la investidura de Sánchez.

Renúncies d'Unides Podem

Segons El País, Unides Podem renunciarà a la derogació de la reforma laboral aprovada pel PP el 2012 –un dels punts forts del partit en la passada campanya electoral–, tot i que sí que serà retocada per eliminar aspectes menors com la subcontractació. Així mateix, el partit dirigit per Pablo Iglesias també abandonarà la limitació dels lloguers d'habitatge, un altre dels elements clau del seu programa. D'acord amb el diari madrileny, el pacte de govern tampoc preveu pujades significatives de l'IRPF a les rendes més altes ni un nou impost als bancs, dues propostes més de Podem.

No obstant això, Iglesias ha declarat aquest dilluns que el seu partit no renuncia a regular el preu de l'habitatge: "Posar límits als fons voltor i a l'escalada de preus, que fa que no es compleixi un article de la Constitució, no només ha de ser un objectiu nostre, sinó que serà un objectiu del pròxim govern", ha dit el líder de Podem. Segons Iglesias, "la negociació programàtica està oberta".

D'altra banda, el possible nou executiu posarà en marxa un augment de la inversió en infraestructures amb l'objectiu de captar el suport de partits nacionalistes, com ara ERC, el PNB i el BNG, o de forces regionalistes, com el Partit Regionalista de Cantàbria, Coalició Canària o Terol Existeix.

A més, els dos partits han acordat la creació de la taxa Google sobre les grans empreses tecnològiques i un tribut sobre les transaccions financeres, així com un increment de l'impost de societats.

stats