Quadern del Mobile. Dia 4: el mòbil més car del món

Els cotxes autònoms perden pes en l'esdeveniment respecte a edicions anteriors

2 min
Assitents al Mobile durant la última jornada del congrés.

Un telèfon de 20.000 euros... anuals

L’any 2006, el primer que GSMA va celebrar el seu congrés a Barcelona –encara amb el nom de 3GSM World Congress–, començava a arribar la 3G i una de les grans novetats va ser el sistema DVB-H que feia servir les antenes de telefonia per emetre senyal de TDT i poder mirar-la al mòbil, concretament en un Nokia 7710. La idea no va prosperar, però dues generacions més tard ha ressuscitat. A la Fira de Gran Via s’ha pogut veure a l’estand de l’empresa Rohde&Schwartz la primera prova del sistema 5G Broadcast per emetre televisió digital mitjançant antenes de mòbil. Al tractar-se d’un servei de difusió que no carrega la connexió mòbil individual a internet, es podria fer servir per a aplicacions com oferir les repeticions de les jugades a tots els espectadors d’un estadi de futbol. Veurem si la idea, en la qual participen Cellnex Telecom i RTVE, acaba quallant. Si més no, m’ha servit per tenir uns minuts a les mans el telèfon més car que he provat mai, més enllà dels terminals de luxe amb incrustacions de brillants que solien comprar els oligarques russos. Es tracta d’un dels dos prototipus que Qualcomm ha creat per a l’ocasió, i que lloga als altres implicats pel gens mòdic preu de 20.000 euros a l’any.

Els cotxes autònoms no seran com ens pensem

Al Mobile hem vist tota mena de robots, però no hi havia cap cotxe sense conductor. Se suposa que són una de les aplicacions emblemàtiques de les xarxes 5G, però darrerament s’han refredat les expectatives, si més no a curt i mitjà termini. En aquest període és molt més probable que veiem casos de conducció assistida a distància, amb cotxes que són com els radiocontrolats, però de mida real. Al programa paneuropeu 5GCroCo, on participen la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2Cat, han comprovat la viabilitat d’aquesta conducció a distància, en què un conductor remot agafa el control del volant per esquivar un obstacle, però en unes condicions específiques: mentre el cotxe es desconnecta de la xarxa mòbil d’un país i es connecta a la del país veí.

Medicina mòbil preventiva

El centre tecnològic Eurecat ha creat per a la Fundació Salut Empordà una aplicació mòbil que permet als pacients fer-se una autorevisió oftalmològica amb validació clínica sense sortir de casa que indica el risc d’estar desenvolupant un problema de visió i carrega el resultat en una plataforma del núvol des d’on pot transferir-se al sistema de La Meva Salut. En una línia similar, l’empresa AcceXible, acollida a Tech Barcelona, ha presentat al 4YFN un sistema que detecta de manera precoç la presència de depressió o deteriorament cognitiu (Alzheimer, Parkinson, ictus) analitzant la parla amb algoritmes entrenats prèviament. Els centres d’atenció primària d’Euskadi ja l’estan fent servir.

stats