Economia 26/12/2017

El rebut de la llum ha pujat més de 10 euros en quatre mesos

Facua denuncia que la factura ja se situa per sobre dels 81 euros de mitjana al desembre

Agències
1 min
Pobresa energètica: inadmissible i evitable

BarcelonaEl rebut de la llum se situa des que ha començat el mes de desembre en els 81,87 euros de mitjana, fet que suposa més de 10 euros pel que fa a la factura del mes d'agost, segons ha denunciat aquest dimarts Facua-Consumidors en Acció. En concret, en els primers 25 dies de desembre, que suposarà un encariment en la factura per quart mes consecutiu, l'increment en el rebut ha estat del 3,2% per a un usuari mitjà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Respecte a l'any passat, amb les tarifes de l'1 al 25 de desembre, un usuari mitjà (calculat en 366 kWh de consum i 4,4 kW de potència contractada) pagaria 81,87 euros, enfront dels 80,23 d'euros del mateix mes del 2016, fet que suposa una pujada interanual del 2%.

El preu mitjà del kWh dels primers 25 dies de desembre ha estat de 17,13 cèntims (13,46 més el 27,19% d'impostos indirectes), xifra que representa una pujada del 4,2% respecte al novembre. A escala interanual, l'increment representa un 3,4% sobre la tarifa mitjana del kWh de desembre del 2016. El gener d'aquest any el preu del kWh va arribar a situar-se en 18,75 cèntims (14,74 més impostos), segons assenyala l'associació.

Amb aquest increment al mes de desembre, el rebut de la llum haurà registrat pujades en set dels dotze mesos del 2017, quatre d'elles consecutives en els últims mesos. En un comunicat, Facua critica la passivitat del govern espanyol davant "la injustificada carestia del rebut de la llum que pateixen els usuaris, víctimes d'un oligopoli que en lloc de competir, especula amb les tarifes". Així mateix, insisteix a reclamar la baixada de l'IVA de l'electricitat i la intervenció del sector, "perquè sigui l'executiu el que fixi periòdicament una tarifa assequible".

stats