TRIBUNALS
Economia 03/02/2015

El jutge rebutja l’últim recurs dels Carceller, que aniran a judici

ángeles Vázquez
2 min
Demetrio Carceller Arce i el seu pare han pagat la fiança amb accions de la petroliera Disa.

MadridL’intent desesperat de la defensa de Demetrio Carceller Coll per evitar el judici s’ha topat amb un mur. El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz ha rebutjat l’incident de nul·litat d’actuacions que l’expresident de Damm havia presentat contra la fiança de 476,4 milions d’euros que se li va imposar en concepte de responsabilitat civil per diversos delictes contra la hisenda pública i blanqueig de capitals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El magistrat argumenta que la quantia imposada a Carceller Coll i al seu fill, l’actual president de Damm, Demetrio Carceller Arce, es va fixar “de ple dret a les normes que regulen aquesta matèria, no seguint un càlcul arbitrari i vulnerador dels drets fonamentals”. El jutge especifica que el càlcul es va fer basant-se en la quantia presumptament defraudada, en la línia exposada per la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat en els seus escrits d’acusació. De fet, l’únic límit que estableix la llei per fixar aquestes fiances és que no sigui inferior a un terç del total al qual pot ser condemnat l’imputat.

Tal com va avançar l’ARA, tots dos empresaris van respondre al requeriment judicial del desembre passat aportant com a aval accions de la petroliera familiar, Disa, tot i que van intentar frenar-ho amb l’incident de nul·litat que ara s’ha rebutjat.

Judici

Amb la decisió de Pablo Ruz ja res evitarà que els dos Carceller s’asseguin al banc dels acusats davant la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional, a la qual el magistrat va elevar ahir la causa. El pare s’enfronta a una petició fiscal de 48 anys de presó per 13 delictes contra la hisenda pública i un altre de blanqueig de capitals. En el cas del fill, la petició de la fiscalia es redueix a 14 anys per quatre delictes fiscals i un altre de blanqueig.

stats