Economia 21/05/2021

La recuperació s'accelera al maig per l'augment de la demanda

Millora l'índex PMI, les perspectives per als pròxims mesos i la facturació a la indústria i els serveis

3 min
Un treballador d’una fàbrica de cotxes a Wolfsburg, Alemanya.

Diversos indicadors mostren una acceleració de la recuperació de l'economia després de la forta patacada causada per la pandèmia de covid-19. L'última dada que obre la porta a l'esperança és l'índex compost dels gestors de compres (PMI), un dels indicadors que més avancen el comportament de l'economia. Aquest índex mostra el creixement de l'activitat del sector privat més alt en 39 mesos i ha pujat al maig fins a 56,9 punts, des dels 53,8 de l'abril, pel fort impuls de la demanda. És l'increment més elevat des del juny del 2006.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rebot de l'activitat de les empreses de la zona euro aquest maig reflecteix un augment de les comandes que han rebut aquestes companyies. El PMI es basa en aquestes comandes i, quan creixen, es preveu una millora de l'activitat empresarial.

Aquest augment de les comandes i les millors perspectives que tenen les empreses també es tradueix en l'ocupació. Les companyies tornen a contractar personal addicional per quart mes consecutiu, malgrat que amb un lleuger alentiment al maig respecte als mesos precedents a causa de les dificultats per cobrir algunes de les vacants.

En el cas del sector dels serveis, la dada provisional de l'índex PMI del maig se situa en 55,1 punts, mentre que el mes anterior era de 50,5 punts. En el manufacturer, la dada avançada mostra estabilitat perquè era del 62,8 al maig, mentre que a l'abril se situava en el 62,9.

Entre els estats de l'eurozona, l'acceleració ha agafat més embranzida a França, on el PMI compost ha passat dels 51,6 punts a l'abril als 57 punts al maig. A Alemanya la dada avançada del maig és de 56,2 punts, mentre que a l'abril era de 55,8 punts. A la locomotora europea hi ha un cert alentiment del creixement en l'activitat manufacturera pels colls d'ampolla en les cadenes de subministrament. Però els autors d'aquesta enquesta destaquen a més que a la resta de l'eurozona s'ha produït un increment més sòlid en l'activitat al maig, amb creixements –al marge de França i Alemanya– en màxims des del començament del 2018.

"Les mesures per contenir el virus s'han atenuat al maig fins al nivell més baix des de l'octubre de l'any passat, cosa que ha facilitat una millora sobretot marcada en l'activitat empresarial del sector serveis, que ha anat acompanyada d'una altra expansió gairebé rècord de la producció manufacturera", ha destacat Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit. De fet, el creixement hauria sigut superior si no hi hagués demores rècord en les cadenes de subministrament i en les dificultats a l'hora de reiniciar l'activitat de manera prou ràpida per fer front a la demanda. Això, ha dit, ha generat a més una pressió a l'alça dels preus. "La durada d'aquestes pressions inflacionistes dependrà de la rapidesa amb què l'oferta es torni a equiparar amb la demanda, però ara per ara la desigualtat s'està intensificant i genera la màxima pressió en els preus dels productes i un encariment dels serveis", ha advertit.

Millora dels serveis i la indústria

Altres indicadors mostren una millora de l'economia a Catalunya i Espanya, malgrat que s'han de matisar perquè les dades es comparen amb les de fa un any, quan l'impacte de la pandèmia vivia el moment culminant. Així, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest divendres les dades de la facturació del sector dels serveis i del sector industrial del març.

El sector dels serveis a Espanya va disparar la facturació un 20,8% al març, en comparació amb el mateix mes del 2020. Malgrat que es compara amb el moment del confinament domiciliari, aquest repunt posa fi a dotze mesos de caigudes. En el cas de la indústria, la xifra de negocis de la indústria a Catalunya va pujar un 21,7% al març. La variació també es dispara perquè es compara amb el moment del confinament, però, tot i això, el creixement en el conjunt del primer trimestre se situa en un 3,1%. A l'Estat l'augment va ser del 22% al març i de l'1,8% en l'acumulat dels tres primers mesos.

Unes dades que se sumen a les conegudes dilluns de les exportacions. Catalunya va exportar productes per 19.183 milions d'euros durant el primer trimestre, un 10,2% més respecte al mateix període de l'any anterior.

stats