Macroeconomia
Economia 20/09/2023

La Reserva Federal dona aire als endeutats mentre es prepara per a l'última pujada de tipus a finals d'any

El banc central dels EUA manté els tipus d'interès en el punt més alt en dues dècades i fa palès que encara falta per acabar amb la inflació

2 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell.

WashingtonLa batalla contra la inflació encara no està guanyada. Aquest és el missatge que ha enviat aquest dimecres al món la Reserva Federal (Fed), el banc central dels Estats Units, que ha decidit donar una pausa als augments dels tipus d'interès mentre analitza l'impacte de les polítiques monetàries de l'últim any en l'economia. D'aquesta manera, es manté l'actual preu del diner, fixat en la darrera reunió, al juliol, en el seu punt més alt dels últims 22 anys (en el rang del 5,25% - 5,5%) i es deixa la porta oberta a un nou encariment al novembre.

"Estem bastant a prop, creiem, d'on hem d'arribar", ha assegurat el president de l'organisme, Jerome Powell, en una roda de premsa. Per tornar a baixar els tipus, "necessitem proves convincents que tenim la inflació sota control". La històrica inflació sorgida de la reactivació del consum després de la pandèmia, que va arribar fa un any al seu punt màxim en quatre dècades (9,1% interanual), s'ha anat reduint progressivament, fins a arribar al 3,4% actual. Però encara queda lluny de l'objectiu del banc central nord-americà, que considera que l'estabilitat de preus s'assoleix en el 2%.

Malgrat que l'anunci del manteniment de tipus era força esperat, els mercats financers han registrat caigudes immediates després de conèixer el probable augment de finals d'any. A més, la previsió és que els tipus es quedaran "elevats durant més temps", segons el document publicat per la Fed aquest dimecres. "Necessitarem un període de creixement per sota de la tendència per poder reduir la inflació", ha remarcat Powell, tot argumentant que encara no ha arribat el moment d'abaratir el crèdit.

L'economia creix per sobre de l'esperat

Més enllà de la decisió sobre els tipus, llargament esperada pels mercats, la Fed també ha publicat aquest dimecres les seves previsions de creixement econòmic, que pinten una imatge més positiva del que es preveia. Concretament, augura un creixement del 2,1% del producte interior brut (PIB) per a aquest any, un important augment des de la previsió del juny (1%), i marca en l'1,5% la previsió de l'any 2024, cosa que esvaeix els rumors de recessió.

Després de mesos caient, l'atur ha augmentat en els últims mesos als Estats Units i s'ha reduït en gran part la inflació. Tanmateix, la tendència podria canviar després de l'augment que ha experimentat el preu de l'energia aquesta setmana. A més, la vaga del sector de l'automoció iniciada la setmana passada amenaça amb fortes disrupcions a la cadena de subministraments. Per últim, la possibilitat que el Congrés no sigui capaç d'aprovar els pressupostos per les divisions existents, afegeix un risc que podria tenir "greus conseqüències" per a l'economia.

stats