Economia
Economia 11/05/2011

Salgado respon les crítiques d'Enric Juliana en una carta al director a 'La Vanguardia'

El periodista insisteix que els ministres d'Economia europeus van obligar Espanya a fer ajustos en la reunió de fa un any

Albert Castellví
2 min
Juliana ha respost a Salgado en una entrevista a 'Els matins' de TV3

BarcelonaLa vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia, Elena Salgado, respon avui, en una carta al director a La Vanguardia, "les inexactituds que –segons ella– habitualment deixa anar" Enric Juliana, director adjunt del diari, "en la seva versió, sempre novel·lada, de la reunió de l'Ecofin del 9 de maig" de l'any passat. Salgado assegura que fins ara havia "resistit la temptació" de contestar personalment els articles del periodista, però afegeix que en l'article que Juliana publicava ahir per recordar que feia un any d'aquella reunió –en la qual, segons ell, els ministres d'Economia europeus van obligar el govern espanyol a tirar endavant el seu pla d'ajust de l'economia– "la novel·la ha fet un pas més" que l'ha obligat a escriure.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Salgado fa referència al fet que, segons Juliana, la ministra francesa del ram, Christine Lagarde, li havia dit que "si Espanya no estava disposada a disciplinar-se, millor seria que no participés a la sessió", i que Salgado "va entrar i va obeir". La vicepresidenta desmenteix aquest extrem i afirma que té "una excel·lent relació personal i professional" amb Lagarde i la resta de membres de l'Ecofin. Salgado afegeix, a més, que aquestes paraules no haurien tingut sentit, ja que Espanya presidia llavors la reunió i, per tant, no s'hauria pogut celebrar sense la seva presència.

Entrevistat a Els matins de TV3, Juliana ha insistit en la seva versió –que, segons ha dit, "fa temps que circula"– i ha recordat que en el seu article ja admetia que la vicepresidenta sempre l'ha desmentit. A més, considera que les paraules de Lagarde no s'haurien d'interpretar literalment, sinó "pel to", és a dir, com un advertiment al govern espanyol que allò "anava seriosament".

La carta de Salgado continua negant que en aquella trobada s'obligués l'executiu de Zapatero a emprendre noves mesures d'ajustament econòmic, ja que, recorda, "havien sigut anticipades pel president del govern en la reunió de caps d'Estat i de govern del 7 de maig". A més, diu la vicepresidenta, abans de l'inici de la reunió, alguns mitjans ja havien avançat que "l'ajust, en el cas espanyol, seria de 5.000 milions d'euros el 2010 i de 10.000 el 2011", tal com després es va concretar. En aquest sentit, Salgado també exposa que el retard de l'edat de jubilació fins als 67 anys també era una proposta que el consell de ministres havia anunciat per primera vegada a finals de gener, i que, per tant, no és conseqüència de "la pressió de la cancelleria de Berlín a partir d'aquell Consell Europeu de maig", com diu Juliana, en un nou "afany de novel·lar".

El periodista també ha respost a aquest punt. En declaracions a TV3 ha recordat que després d'una reunió amb Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero havia dit que no feien falta més ajustos econòmics, però que "al cap de set dies", és a dir, just després de la reunió de l'Ecofin, "el govern va haver de canviar de posició". I ha afegit: "Pressuposar que en la reunió hi va haver ball de bastons pot ser una novel·la", però tot i així és una conclusió, segons ell, força realista.

stats