El sector turístic s'aferra a la Setmana Santa: "La gent té ganes de sortir i nosaltres de treballar"

Empresaris de l'hostaleria alerten que si augmenten les restriccions de cara a l'estiu "no ho aguantarà ningú"

2 min

BarcelonaDesprés de més d’un any de pandèmia i restriccions, el sector turístic entoma la Setmana Santa amb unes previsions que van de l’optimisme moderat a la resignació. Els negocis d’hostaleria de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona –que aquesta setmana rebran principalment l'èxode de visitants de Barcelona i l'àrea metropolitana– arrenquen la temporada amb les reserves gairebé al complet en establiments a l’aire lliure com els càmpings, però amb els grans hotels de la costa encara a mig gas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“La muntanya i l’interior estaran al 100%”, ha explicat el portaveu de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, en una conversa organitzada per l’ARA. Els empresaris no són tan optimistes per l’ocupació als hotels de costa: en molts dels establiments més grans, ha apuntat Escudero, no els surt a compte obrir només per Setmana Santa i, per tant, encara no notaran la represa de l’activitat turística.

Les previsions de Tarragona són similars a les de les comarques gironines. Segons el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier Guardià, els grans hotels de la costa reobriran aquests dies amb un ritme molt més fluix de l'habitual i una ocupació d’entre el 15% i el 20%. “Els càmpings estaran oberts al 80%”, ha afegit. En una Setmana Santa “normal”, ha recordat Guardià, Tarragona té un “90% de clientela catalana i de la resta de l’Estat”. La demarcació, doncs, es veurà beneficiada per l’aixecament del confinament municipal però es quedarà sense mercats importants com els de l’Aragó, Navarra i la Rioja.

A Lleida, el buit de turistes estrangers tampoc serà tan evident. “No depenem d’un portaavions ni d’un transatlàntic”, ha admès el president de la federació d’hostaleria de la demarcació, Josep Castellarnau. Encara que no tots els hotels de la província estaran oberts, els empresaris estan “molt contents” amb les perspectives d’ocupació dels turistes locals. “La gent té ganes de sortir i nosaltres de treballar”, ha dit.

Malgrat el respir de Setmana Santa, el sector turístic considera que encara pateix falta “d’empatia” de les administracions. “Si no hi ha estiu, això no ho aguanta ningú”, ha reblat Guardià. Escudero ha defensat que la indústria s’ha de “mimar” amb inversions, en lloc de “donar cops de bastó i estigmatitzar-nos”. En aquest sentit, ha assegurat que un 15% de les empreses turístiques de Girona ja no obriran aquest estiu. “L’usuari normal potser no veurà aquests tancaments perquè els negocis bons els compraran. Els fons voltor estan esperant per veure quin hotels cauen, aquest serà el drama de les famílies de l’hostaleria”, ha sentenciat Castellarnau.

stats