Economia 22/04/2014

La Seguretat Social adverteix dels riscos d'una baixada de les cotitzacions

"Ningú està pensant en un IVA del 29% per compensar, no?", alerta el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, que discrepa de la proposta de la Comissió Europea

Mariona Ferrer
1 min
El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, en l'acte d'aquest dimarts / EFE

MadridEl ministeri de Treball no veu amb bons ulls una possible reducció de les cotitzacions socials que paguen els empresaris, tal com proposava aquest abril la Comissió Europea en un informe, on demanava a canvi una pujada de l'IVA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha assegurat que només serà possible reduir les cotitzacions si es compensa el sistema perquè pugui pagar els 8.000 milions d'euros que es desemborsen cada mes en prestacions. "Reduir les cotitzacions sense substituir aquests recursos suposa un problema de sostenibilitat econòmica", ha dit Burgos en un esmorzar informatiu del Foro Cinco Días.

"Necessitem mesures per reforçar el sistema de recaptació. L'IVA suposa el 60% de les cotitzacions socials, i l'IVA hauria de pujar 8 o 9 punts per fer baixar un punt les cotitzacions socials. I ningú està pensant a apujar l'IVA al 29%", ha afegit Burgos.

Bones previsions per a l'abril

Burgos també creu que aquest "abril serà un mes de bones notícies" per a la Seguretat Social, i ha subratllat que en aquests moments es trepitja un "terreny ferm" després de set mesos consecutius de dades positives pel que fa al nombre d'afiliats. Per això preveu que "un nombre creixent de persones es vagin incorporant a l'afiliació".

Segons el secretari d'Estat, l'afiliació creixerà en "tots els règims, sense exclusió, i no hi haurà un creixement ponderat en uns règims més que en altres".

Burgos ha fet gala de la recuperació del sistema de la Seguretat Social durant l'últim any, però ha admès que aquest 2014 serà necessari tocar, una altra vegada, la guardiola de les pensions.

stats