Economia 24/04/2014

El jutge Silva: "Sóc davant d'un tribunal inquisitorial"

El magistrat acusat d'haver tractat injustament l'exbanquer Miguel Blesa aconsegueix que s'ajorni el judici perquè ha recusat dos jutges

Efe
2 min
El jutge Elpidio José Silva, parlant amb periodistes a la sortida d'una sessió del seu judici pel cas Blesa, aquest dimecres / EFE

Madrid"Sóc, com a acusat, davant un tribunal que no és civil, sembla militar, inquisitorial". És la valoració que fa el magistrat Elpidio José Silva dels col·legues de professió que l'estan jutjant sota l'acusació d'haver actuat injustament amb l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa. La vista ha estat suspesa aquest dijous, finalment, per la recusació de dos dels jutges que la dirigeixen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Silva ha aclarit aquest dijous que quan ahir va dir al seu advocat "això és el que jo volia", després que fos expulsada del judici una preferentista per haver alterat l'ordre, el que volia era que "es veiés" quin tipus de jutges l'estan jutjant, amb una actitud que, segons les seves paraules, "voreja la prevaricació".

"Que li posin cent euros de multa sense raonament, sense cap tipus de precedent ni la més mínima investigació, ignorant la seva situació econòmica, això voreja la prevaricació i això és el que jo volia que es veiés, quin tipus de jutges dirigeixen això", ha respost el jutge als periodistes en sortir del Tribunal Superior de Justícia de Madrid aquest migdia.

Un micròfon va captar ahir aquestes paraules de l'acusat cap al seu defensor, Cándido Conde-Pumpido Varela, després que el president de la sala, Arturo Beltrán, expulsés una preferentista que va interrompre l'interrogatori com a testimoni de Blesa.

Silva ha aconseguit avui finalment que el tribunal ajorni el seu judici en haver recusat dos dels magistrats, Arturo Beltrán i María Tardón, per la "manifesta falta d'imparcialitat" que han mostrat tots dos aquests dies per no acceptar la renúncia del seu defensor.

En el cas de la magistrada, a més, li retreu que formés part de l'assemblea general de Caja Madrid sota la presidència de Blesa. "Resulta absolutament increïble que aquesta senyora m'estigui jutjant en aquesta cosa que no podem anomenar un judici", ha assenyalat Silva.

Ahir ja va plantejar apartar-la per aquest motiu, petició que va ser novament desatesa pel tribunal, ja que, segons va explicar Tardón, era "públic i notori" que va formar part d'aquest òrgan fins a la seva incorporació a la carrera judicial, l'abril de 2005, per la qual cosa assegura que no ha "tingut coneixement de negocis o fets que tinguin relació directa o indirecta amb el cas Blesa", que data del 2008.

Avui, el tribunal no ha tingut més remei que traslladar la recusació, aquesta vegada presentada per escrit, a la sala especial de recusacions del TSJM, que haurà d'iniciar els tràmits per resoldre l'incident.

A més, Silva ha presentat una demanda civil contra els dos magistrats recusats, en què els reclama 10 euros d'indemnització, perquè "no és un tema de diners, sinó de valors", ja que "el que estan fent aquí tira per terra el valor de la justícia i del mateix país", ha subratllat.

stats