Economia 01/12/2023

Sol Daurella, la catalana que ha creat un imperi empresarial

La directiva presideix Coca-Cola Europacific Partners, l'embotellador més gran de Coca-Cola al món

2 min

BarcelonaDes del carrer Almogàvers de Barcelona va sortir, l'any 1953, la primera ampolla de Coca-Cola al mercat espanyol. Era el primer pas d'una embotelladora que 70 anys després, a pocs quilòmetres de distància, és capaç de produir en una sola planta 50.000 ampolles en una hora. El que aleshores era Cobega, l'antic gran embotellador espanyol, és ara l'imperi embotellador més gran de Coca-Cola del planeta. Al seu capdavant hi ha la catalana Sol Daurella.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'actual presidenta de Coca-Cola Europacific Partners ha estat guardonada amb el premi Ignasi Pujol a la Nit de l'ARA per la seva contribució al foment, presència i visibilitat de l'emprenedoria en la societat catalana. Coca-Cola Europacific Partners està present en 29 països i té més de 33.000 treballadors, dels quals 3.000 són a Espanya i 900 a Catalunya.

Tot va començar al carrer Almogàvers, quan Cobega s'encarregava d'elaborar el refresc, embotellar-lo i comercialitzar-lo a Catalunya. En el seu primer any en funcionament, la fàbrica va vendre 800.000 litres d'aquest popular refresc. Ara, la fàbrica de Martorelles, que ocupa 500.000 metres quadrats i té 11 línies de producció, la capacitat de producció és de 870 milions de litres a l'any.

Després de fer els primers passos, els diferents embotelladors que hi havia al mercat espanyol es van anar agrupant, fins que el 2013, els set que hi havia en territori espanyol van integrar-se sota la marca Coca-Cola Iberian Partners. Al cap de tres anys, va produir-se una nova integració entre aquesta companyia i els embotelladors de l'Europa Occidental, que va donar a lloc a Coca-Cola European Partners. Fa dos anys, el 2021, aquest grup va comprar l'embotellador d'Àsia Pacífic, Àsia i Indonèsia, i va néixer el que avui es coneix com a Coca-Cola Europacific Partners.

"Estem orgullosos de seguir mantenint el nostre arrelament i compromís local i a la vegada ser una companyia global de begudes amb presència a 29 països del món", explica a l'ARA la vicepresidenta d'assumptes públics, comunicació i sostenibilitat de Coca-Cola Europacific Partners, Esther Morillas.

L'èxit d'aquesta empresa d'origen català, però amb seu a Londres, no s'entén sense la figura de Sol Daurella. Ella i la seva família han format part del sistema Coca-Cola des de fa més de 70 anys, quan es va firmar l'acord per crear el primer embotellador a Espanya, l'any 1951.

La carrera de Daurella va començar a l'assessoria Mac Group, on va treballar fins que l'any 1992 va incorporar-se al sistema Coca-Cola. Formada en administració d'empreses i màster en direcció d'empreses a Esade, Daurella també és consellera d'altres embotelladores de Coca-Cola, com Equatorial Coca-Cola Bottling Company i Fruital Coca-Cola SpA, així com copresidenta de Cacolat. També és consellera del Banc Santander.

stats