Economia 19/11/2013

Solbes: "Em penedeixo d'haver estat en el segon govern de Zapatero"

L'exvicepresident econòmic creu que la crisi econòmica ja ha tocat fons

M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid"Em penedeixo d'haver-me presentat a les eleccions i d'haver estat en el segon govern de Zapatero". És la confessió de l'exvicepresident econòmic, Pedro Solbes, que aquest dimarts ha presentat el llibre de memòries 'Recuerdos', d'Ediciones Deusto.

Solbes no ha tingut cap mala paraula per a José Luis Rodríguez Zapatero, però no ha dissimulat gens que les relacions entre tots dos no eren bones durant la darrera etapa que van compartir a la Moncloa. "Teníem visions diferents", ha afirmat.

El també excomissari europeu és conscient que les divergències amb Zapatero i la gestió de la crisi econòmica són el que centren l'interès del seu llibre, per això ha aclarit: "No és un llibre sobre les meves relacions amb Zapatero i tampoc és un llibre sobre la crisi. Només pretenc explicar el que jo he viscut: l'experiència política d'un no polític”, ha matisat.

Entre les pàgines 402 i 410, Solbes relata com abans del Nadal del 2008 va explicar a Zapatero que li faria arribar un document amb l'anàlisi de la situació econòmica i les mesures correctores que hi proposava. Aquest passatge de les memòries ha provocat certa polèmica amb el voltant de Zapatero, que nega l'existència de tal document. Avui, Solbes ha corroborat la seva versió i ha afegit que l'hi va entregar el 8 de gener. El matís per entendre la negativa de la gent de l'expresident espanyol és que no és un document oficial i, per tant, no consta a cap registre. En tot cas, Solbes ha afirmat que si s'haguessin seguit aquelles recomanacions "s'hauria guanyat un any a la crisi".

L'exministre ha assumit "les errades comeses" durant els governs de Zapatero, però sempre deixant clar que la caiguda de Lehman Brothers en un sistema de lliure circulació de capitals va ser el que va precipitar la crisi.

Solbes ha confessat que quan es van accentuar les diferències entre ell i Zapatero es va plantejar dimitir, però va pensar que "era una bomba atòmica" fer-ho en aquell moment, perquè podia ser malinterpretat a nivell internacional i va esperar que el president prengués la decisió de substituir-lo.

L'exministre socialista ha explicat la clau de la manca de sintonia amb Zapatero a través del "model Palme". Segons Solbes, el problema és que Zapatero no va fer cas a la màxima de l'històric socialdemòcrata suec, Olof Palme, que deia que un bon president "sempre ha de donar la raó al ministre d'economia, tret de comptades ocasions, perquè es vegi que mana". Solbes ha confirmat que Zapatero va fer d'àrbitre massa vegades entre ell i la resta de ministres i va fer "la tasca del ministre d'Economia més complicada".

Sobre la situació actual de l'economia, Solbes ha afirmat: "Soc dels convençuts que hem tocat fons, i el més lògic és que a partir d'aquí es millorarà". Això sí, ha puntualitzat que creu que el creixement serà lent.

stats