Economia 09/02/2014

Les subhastes que fixaven el preu de la llum desapareixeran a l'abril

El secretari d'Estat d'Energia defensa en una entrevista a 'El País' que els consumidors notaran estalvi en la factura amb el nou sistema

Efe
1 min
Les elèctriques van amenaçar de pujar dràsticament el rebut de la llum si l'Estat no assumia el dèficit de tarifa del 2013.

BarcelonaEl secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, anuncia que les subhastes que fixaven el preu de la llum per als consumidors domèstics desapareixeran a l'abril per establir un sistema "més senzill" d'acord amb el preu mitjà del mercat majorista durant el període de consum del rebut.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista que publica aquest diumenge el diari 'El País', Nadal explica que a l'abril la part variable del rebut, que representa el 45% del total, es determinarà segons el preu mitjà del mercat majorista, que pot ser mensual o bimensual, la qual cosa "permetrà estalvis importants per als consumidors domèstics".

Nadal precisa que "en el sistema anterior el preu de l'energia s'establia mitjançant subhasta, que convertia el preu del mercat majorista d'electricitat, que fluctua cada hora, en un preu constant durant un trimestre".

"Era molt complex –diu Nadal– amb gran nombre d'intermediaris i generava un alt sobrecost per al consumidor". Amb el nou sistema desapareixeran els intermediaris financers, als quals ja no serà necessari pagar per fixar un preu.

L'última d' aquestes subhastes, al desembre, va anticipar una pujada en el rebut de l' 11% per al 2014, la qual cosa va dur el govern espanyol a intervenir per anul·lar la subhasta i anunciar la creació d'un nou sistema per fixar els increments de preus.

stats