Economia 06/06/2016

El Tribunal Suprem obliga el Govern a tornar la part de l'extra del 2012 als empleats públics

El Tribunal dóna la raó als treballadors i la Generalitat haurà de pagar la part meritada de l'extra entre l'1 de gener i el 14 de juliol

Acn
2 min
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEls empleats públics guanyen la Generalitat als tribunals. La sala social del Tribunal Suprem s'ha pronunciat a favor dels treballadors en una sentència ferma que obligarà la Generalitat a tornar-los la part no cobrada de la paga extra del 2012. El Suprem ha desestimat el recurs de cassació presentat per la Generalitat contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ja va instar el Govern a pagar aquests dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La UGT, un dels actors que van posar la demanda al TSJC contra la decisió de la Generalitat de no pagar l’extra, destaca que la victòria judicial beneficiarà uns 12.000 treballadors, que podran “reclamar la part de la paga extra meritada”.

Els sindicats UGT, CCOO, Usoc i IAC van demandar a la Generalitat davant del TSJC el 30 de maig del 2013 per la supressió de la paga extra del 2012, una demanda que el tribunal va resoldre el 17 d’octubre del mateix any donant la raó als demandants.

La Generalitat va presentar contra aquella sentència recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, que és la que ara s’ha resolt. En concret, el TS argumenta que el Reial Decret Llei que establia la supressió de la paga extra de Nadal va entrar en vigor el 15 de juliol del 2012, és a dir que la part proporcional de l’1 de gener al 14 de juliol del 2012 no hauria d’haver resultat afectada.

El Reial Decret es referia de manera genèrica a la supressió de la paga extra però ometia qualsevol referència a la retroactivitat en l’aplicació de la norma, afegeix. Per al TS, a més, la paga extra és un dret “incorporat” al patrimoni dels treballadors del qual “no poden ser privats” mitjançant l’aplicació retroactiva “d’una norma que no preveu aquest efecte”.

La UGT ha valorat que ara tot el personal laboral de la Generalitat de Catalunya (uns 12.000 treballadors) podrà reclamar el 54,16% de la paga de Nadal. Al mes de març, la Generalitat havia retornat un 24% per decret estatal, i ara la justícia ha condemnat l’Administració a abonar també el 30% restant.

stats