Economia 01/02/2013

El govern espanyol aprova mesures urgents per evitar augments al rebut de la llum

La reforma comportarà retallades a la retribució de les activitats regulades i canvis en les primes a les renovables

Efe
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat el decret de mesures urgents en el sistema elèctric per evitar un nou increment de la factura elèctrica. La reforma comportarà retallades a la retribució de les activitats regulades i canvis en les primes a les renovables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, s'ha remès al Consell d'Estat un projecte de llei de crèdit extraordinari per valor de 2.200 milions d'euros per fer front als possibles desfasaments que es registrin al llarg del 2013 en relació amb les primes al règim especial (renovables i cogeneració), amb la finalitat que la diferència no es tradueixi en pujades de la llum.

"L'objectiu és que no s'encareixi la tarifa elèctrica ni per a les llars ni per a les empreses", ha afirmat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El reial decret llei, ha apuntat, inclou dues mesures de caràcter regulatori. La primera, amb la qual es preveuen estalvis d'entre 330 i 340 milions d'euros, passa per canviar el mètode. A partir d'ara es revisaran anualment les retribucions de les activitats regulades del sistema elèctric: transport, distribució, sistemes extrapeninsulars i primes al règim especial. Fins ara aquestes retribucions s'actualitzaven en funció de l'IPC, mentre que "a partir d'avui", segons Soria, es farà d'acord amb la inflació subjacent -la que no recull l'evolució dels preus dels productes energètics i aliments frescos- i "a preus constants" per evitar la repercussió dels impostos indirectes majors.

El segon dels canvis afecta el reial decret 661/2007, que permetia als productors del règim especial triar en tot moment entre percebre una tarifa regulada fixa o el preu de mercat més una prima. Aquesta possibilitat feia que les empreses s'acollissin a l'opció que més els interessava, i això es reflectia en el preu de la llum. A partir d'ara, hauran de triar una de les vies amb caràcter permanent, de manera que s'evitarà que canviïn d'opció en funció del mercat, ha explicat Soria.

Els costos del sistema elèctric s'han incrementat de manera "creixent" en els últims mesos, mentre que els ingressos han caigut a causa del descens de la demanda, d'aquí la necessitat de "mesures urgents", ha apuntat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

stats