MOBILITAT
Economia 30/07/2018

“Si això no s’arregla: guerra, guerra, guerra!”

Els taxis prenen el centre entre el malestar dels botiguers i la perplexitat dels turistes

Natàlia Vila / Albert Cadanet
2 min
Imatge de la parada de taxis de l’aeroport del Prat ahir, pràcticament buida i sense cap vehicle.

BarcelonaQuarta nit de cotxes aturats al mig de la calçada i quarta nit de molts taxistes al ras. Després de sis dies de vaga i tres nits tallant el trànsit, els taxistes s’han organitzat. “Avui em quedo jo i tu marxes, no pots estar tants dies seguits aquí”, li demanava un taxista a un altre, ahir, a primera hora del matí. El cansament (i l’avorriment) comença a fer-se evident entre el col·lectiu, sobretot a primera hora del matí i a la nit, però l’evolució dels esdeveniments els desperta l’adrenalina constantment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Mira, mira, entren de deu en deu”, assenyala un altre conductor mentre aplaudeix els seus companys del taxi de Mataró, que entren pel carrer Aragó a mig matí fent sonar el clàxon. “Això d’avui és històric per a nosaltres”, explica sense deixar d’aplaudir.

Sense cap convocatòria prèvia, ahir al migdia els manifestants es van anar reunint a la confluència entre el passeig de Gràcia i la Gran Via de Barcelona, a l’espera del resultat de la reunió dels seus representants amb el ministeri de Foment. “Si això no s’arregla: guerra, guerra, guerra!”, cridaven a l’uníson seguint el to que marcaven els altaveus. Tot plegat enmig de turistes perplexos per l’estesa de neveres, taules, cadires, tendals i fins i tot una mesquita improvisada pels taxistes musulmans que utilitzen per resar, just davant de la botiga de Zara.

Una situació que no agrada gaire als botiguers. Ahir l’agrupació de comerciants Retailcat va assegurar que, a les zones afectades pel bloqueig dels taxistes, han perdut un 25% del trànsit de gent que acostumen a tenir les botigues en un dia normal.

Sense sobresalts al Prat

L’altre punt de la ciutat que més nota els efectes de la vaga és l’aeroport del Prat. Malgrat tot, la jornada d’ahir va ser tranquil·la. Tan sols una dotzena de taxis estaven estacionats a la terminal 1, on s’informava els turistes més despistats. “Per anar a plaça Catalunya?”, demanaven alguns en anglès. En el mateix idioma, i com si s’haguessin estudiat de memòria el missatge, els taxistes responien: “Impossible, estem en vaga, però podeu agafar el metro o l’autobús per arribar al centre”, i tot seguit els indicaven per on havien de seguir.

Alguns dels vehicles aparcats tenien proclames enganxades al vidre: “Que es compleixi la llei 1/30”. El Paco, un dels taxistes del Prat que fa més de 30 anys que exerceixen la professió, reconeixia que mai havia vist una mobilització del taxi com aquesta. “El gremi s’hi ha abocat per complet”, explicava.

Durant la jornada d’ahir, serveis com el metro i el tren es van encarregar d’absorbir el trànsit de passatgers al Prat. Des de dissabte, la línia R2 de Renfe circula amb un 25% més de places. D’altra banda, TMB va reforçar el personal al costat de les màquines de venda de bitllets. “Escurçar el temps de compra és clau”, asseguraven fonts de l’empresa. La proclama va quedar ben clara als treballadors. En quatre clics i pocs segons, els viatgers ja tenien els seus bitllets.

stats