Transport

Els taxistes tornen a la vaga aquest dimecres contra l'ampliació de la moratòria als VTC

El sector convoca una marxa lenta per tallar la Gran Via a partir de les nou del matí

2 min
Vaga indefinida al sector del taxi

BarcelonaEls taxistes tornaran a aturar-se demà per avisar la Generalitat que el "model Ayuso" no funcionarà a Catalunya. Les associacions Élite Taxi, el Sindicat del Taxi de Catalunya i l'Agrupació Taxi Companys han convocat una "aturada total" aquest dimecres entre les 10 h i les 14 h per exigir al Govern que mantingui la proporció d'una autorització per als vehicles amb conductor (VTC) per cada 30 llicències de taxi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'administració catalana ha de regular què passarà amb els VTC a partir de l'octubre, quan finalitza la moratòria de quatre anys que el govern espanyol va concedir a aquest sector després del decret Ábalos. Aquesta llei passava la pilota a les comunitats, ja que acabat el període de gràcia aquestes autoritzacions deixaran de ser aptes per als trajectes urbans i només es podran fer servir per als interurbans, a menys que la Generalitat ho permeti.

La possibilitat que el departament de Territori que dirigeix el vicepresident, Jordi Puigneró, permeti ampliar aquesta ràtio inquieta els taxistes, que han optat per tornar a la mobilització. La protesta començarà a les 9 h amb una marxa lenta de vehicles que pretén tallar la Gran Via del carrer Balmes fins a la plaça Espanya. A partir d'aquí, la convocatòria es dirigirà fins al Parc de la Ciutadella per acabar a les portes del Parlament, on les entitats traslladaran als diferents grups polítics la necessitat de mantenir l'equilibri entre taxis i VTC, les autoritzacions que fan servir aplicacions com Cabify o Uber (aquesta última no opera amb aquest model a Catalunya).

Resposta al decret Ábalos

"Si no és atès l'únic punt de la nostra demanda, el taxi ho interpretarà com un atac del Govern a la seva supervivència i una empara als seus enemics, que han fet del frau la norma per acabar amb el sector", critiquen les associacions en un comunicat conjunt. El col·lectiu vol evitar que la resposta de la Generalitat segueixi la línia de la Comunitat de Madrid, on la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ja ha avisat que no posarà cap obstacle a l'operativa de les VTC a partir de l'octubre.

Fonts de Territori han insistit que "el Govern treballa en una proposta que compartirà formalment amb les parts en els òrgans habilitats per a aquesta funció". Fins que arribi el decret, fan "una crida a la confiança i al treball conjunt", ja que consideren que és "la millor manera de donar resposta a la situació creada pel decret Ábalos".

stats