INNOVACIÓ
Economia 24/09/2014

La tecnologia crearà 10.000 llocs de treball a Barcelona l’any que ve

Caldrà importar mà d’obra estrangera per cobrir-los, segons l’ISDI

Dani Sánchez Ugart
3 min

BarcelonaL’economia digital generarà com a mínim 10.000 llocs de treball l’any que ve a l’àrea de Barcelona, segons les estimacions de l’Institut Superior per al Desenvolupament d’Internet (ISDI), a partir de dades de la Comissió Europea. En concret, segons va explicar ahir el director de l’ISDI a Barcelona, Arnau Muñoz, les oportunitats laborals se centraran en els àmbits de la tecnologia mòbil, el big data (tractament de dades agregades) i l’internet de les coses (objectes connectats).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests llocs de treball, d’acord amb el diagnòstic de l’ISDI, arribaran amb la incorporació de noves tecnologies i àrees digitals com el tractament de dades en cada cop més empreses dels sectors tradicionals. De fet, moltes empreses, com Desigual, La Caixa i Agbar, ja ho estan fent, segons va explicar Manuel Bruscas, un dels fundadors del Barcelona Analitycs Hub, un lobi per a la incorporació del big data a les empreses.

El president de la multinacional Google a Espanya, Javier Rodríguez Zapatero, que és també president del comitè acadèmic de l’ISDI, va considerar que aquestes estimacions són “conservadores” i va lamentar que tots aquests llocs de treball no es podran cobrir amb treballadors d’aquí, sinó que caldrà importar talent de fora. Rodríguez Zapatero va criticar també el sistema educatiu i la formació que ofereixen les universitats públiques en l’àmbit digital: “No crec en models rígids de fa 20 anys. La universitat pública no està preparada per assumir el ritme de canvis” d’aquesta nova economia.

L’empenta de la capitalitat mundial del mòbil per a Barcelona ha tingut un rol clau en aquesta puixança del sector tecnològic. De fet, es multipliquen per la ciutat les start-ups i els projectes d’emprenedors relacionats amb la tecnologia, que cada cop troben més vies per aconseguir tirar endavant els seus projectes, com ara acceleradores de start-ups. En declaracions a l’ARA, Rodríguez Zapatero va considerar que aquest alt índex de fecunditat empresarial en el sector tecnològic a Barcelona és una cosa que “es percep” i que servirà “com a punt de partida per crear un ecosistema empresarial” que generarà milers de llocs de treball. La veritat és que la majoria d’aquestes empreses no són intensives en la creació d’ocupació, però, segons el president de Google a Espanya, “cal trobar la fórmula per fer-les créixer”, a més d’aprofitar les empreses dels sectors tradicionals que incorporin la tecnologia com un aspecte clau de la seva estratègia.

El directiu de la multinacional nord-americana va considerar que moltes empreses de sectors com el disseny, la moda o els viatges, amb una gran importància en el teixit empresarial barceloní, cada cop “es recolzen més en la part digital”, cosa que obre oportunitats per als treballadors. Segons la visió de l’ISDI, que ofereix un màster de negoci digital, serà possible “reciclar treballadors” que ara es dediquin a tasques de gestió per ser capaços d’incorporar el tractament del big data als negocis.

Uber aterra a Madrid i fa rebaixes a Barcelona

La polèmica aplicació de taxistes amateurs Uber va anunciar ahir l’inici d’oparacions a Madrid, gairebé mig any després de l’aterratge a Barcelona. Coincidint amb això, l’aplicació va rebaixar els preus el 25% a la capital catalana, que s’ha convertit en “un dels punts europeus de més creixement”. Uber ha suscitat la polèmica entre els taxistes, que han convocat diverses vagues i protestes contra una aplicació que consideren il·legal, i que s’emmarca dins de l’anomenada economia col·laborativa, juntament amb aplicacions no menys polèmiques com Airbnb, que ja ha rebut dues sancions de la Generalitat. Tant el Govern català com l’espanyol han considerat que Uber no s’ajusta a la legalitat.

stats