Biofarmàcia

100 milions de dòlars per desenvolupar dos medicaments nascuts a Catalunya

Asabys participa en una ronda d'Agomab, la més gran en què ha invertit mai

2 min
El conseller delegat d'Agomab, Tim Knotnerus, el director de negoci, Paul van der Horst, amb l’equip d’Origo, Ramon Bosser i Andrea Saez.

BarcelonaLa companyia belga Agomab Therapeutics ha tancat una nova ronda de finançament de 100 milions de dòlars (quasi 95 milions d'euros), encapçalada per fons internacionals com Fidelity, EQT Life Sciences, Canaan i KKR, que permetrà invertir en el desenvolupament de dos medicaments que tenen origen català.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la ronda de finançament també hi han participat els actuals socis de la companyia, que hi han aportat aproximadament una quarta part, entre els quals hi ha Pfizer, Pontifax, Redmile, Cormorant, Andrera Partners, AdBio i Walleye, a més de la gestora de fons catalana Asabys. De fet, Agomab va comprar el 2021 la companyia Origo Biopharma, de la qual era sòcia impulsora Asabys. Malgrat que amb aquesta operació Asabys va sortir de l'empresa, es va reservar el dret d'invertir posteriorment en la compradora, Agomab, i així ho va fer. Ara ha refermat l'aposta per la companyia sumant-se a la nova ronda d'inversió, la més gran en volum en què ha participat mai Asabys.

Tractament de la fibrosi i Crohn

Agomab té la seu central a Bèlgica i subseus als Països Baixos, Torí (Itàlia), Galícia i Barcelona. De fet, el finançament és per a dos medicaments sorgits d'Origo, a Barcelona, companyia que en el seu dia va impulsar Asabys. Aquest finançament servirà per donar suport a l'assaig clínic en fase 2 del medicament AGMB-129, un fàrmac per tractar la malaltia de Crohn fibroestenòtica. Paral·lelament a aquest assaig, l'autoritat reguladora dels medicaments dels Estats Unit (FDA) ha donat aquest medicament de la designació fast track, cosa que permetrà accelerar els tràmits per aprovar-lo.

L'altre fàrmac que serà finançat amb els recursos que s'han obtingut és l'AGMB-447, una molècula per tractar la fibrosi pulmonar idiopàtica, que entrarà en assaig en fase 1, i les molècules AGMB-101 i AGMB-102, que són anticossos per tractar trastorns fibròtics i degeneratius.

Clara Campàs, cofundadora i sòcia d'Asabys, destaca l'origen català d'aquests medicaments, que parteixen de les investigacions d'Origo. Per a la gestora de capital risc, aquesta inversió és molt interessant perquè el possible èxit d'aquests fàrmacs ja en fase d'assaig en humans pot revaloritzar molt Agomab "i fer-la molt atractiva per a qualsevol farmacèutica o per a una possible sortida a borsa".

stats