Economia 28/10/2021

Asabys tanca la primera desinversió del fons amb la venda d'Origo

La companyia belga Agomab compra l'empresa gallegocatalana, que desenvolupa un medicament contra la fibrosi

2 min
Els inversors i fundadors d'Origo.

BarcelonaEl sector biotecnològic acostuma a ser una carrera de fons. Les empreses inverteixen anys i recursos en fer el salt del laboratori al mercat, i per això necessiten una empenta dels inversors durant bona part del camí. Per al fons especialitzat en ciències de la vida Asabys, però, el recorregut com a acompanyant d'Origo ha durat poc més d'un any. La companyia belga Agomab Therapeutics ha anunciat aquest dijous un acord per comprar aquesta empresa amb operacions a Galícia i Catalunya que desenvolupa tractaments contra la fibrosi. L'operació suposa la primera desinversió per a la gestora de capital risc catalana, que ja compta amb una dotzena de projectes participats en el seu primer vehicle.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Estem molt contents, no és habitual que un fons de biotecnologia tingui una sortida abans dels tres anys", explica a l'ARA la sòcia fundadora d'Asabys, Clara Campàs. La firma va anunciar el juliol del 2020 que liderava una ronda de 2,3 milions d'euros per impulsar el medicament en què treballa Origo per tractar la fibrosi. Després de la venda, el 100% del capital de la companyia quedarà en mans d'Agomab. Cap de les dues empreses han donat més detalls sobre l'operació ni sobre el preu, ja que la compravenda encara està pendent de l'aprovació dels reguladors del sector.

Campàs ha admès que aquesta no era la primera oferta de compra que havia rebut Origo, però sí la que encaixava millor amb els seus objectius. Asabys no descarta tornar a invertir més endavant en el projecte i ja mira cap a la posada en marxa d'un segon fons de cara al 2022.

Manteniment de la inversió

Encara que la propietat de l'empresa resultant serà belga, Agomab s'ha compromès a mantenir el centre d'investigació a Touro (a la Corunya) i les oficines corporatives a Barcelona. De fet, vol aprofitar que la recerca de la companyia espanyola està més avançada que la seva per complementar els seus productes. "Un dels nostres tractaments ja està en fase clínica i estem fent un estudi amb pacients a l'Hospital de Sant Pau", explica el director general d'Origo, el català Ramon Bosser.

Aquest medicament pot servir per combatre patologies com la malaltia de Chron, que provoca una inflamació intestinal molt dolorosa. Es tracta d'un tractament restringit al tracte intestinal que es pren per via oral en forma de pastilla i que si tot va bé evitarà els efectes secundaris que es produeixen quan el producte passa a la sang.

stats