Tecnologia

La CNMV investiga la xarxa social X (Twitter) per publicitat enganyosa

El supervisor assegura que està sent "especialment actiu" en la persecució del frau relacionat amb les criptodivises

2 min
Twitter rebrands to X

BarcelonaLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) investiga la xarxa social X, propietat del magnat Elon Musk i coneguda antigament com a Twitter, per publicitat enganyosa de productes financers. Així ho ha revelat el president de l'organisme, Rodrigo Buenaventura, durant unes jornades organitzades per Deloitte i el diari Abc aquest dimecres a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el seu discurs, Buenaventura ha explicat que el supervisor està sent "especialment actiu" en la persecució del frau relacionat amb les criptodivises i que observa "amb preocupació" la "permissivitat i complaença" en alguns àmbits. "Per exemple, els últims dies hem detectat anuncis publicitaris a la xarxa social X promocionats per un xiringuito financer", ha assegurat el president de la CNMV.

"Les peces publicitàries fan servir il·lícitament la imatge d'alguns actors espanyols i suplanten el disseny i la identitat d'un mitjà de comunicació nacional per intentar obtenir dades i diners d'inversors", ha explicat el president. "Es tracta de difondre un intent de frau comès per una entitat pirata amb una web falsa i aprofitant sense el seu coneixement, i encara menys sense el seu consentiment, el prestigi de personatges famosos. És difícil concebre un intent de frau més clar i és difícil admetre que es difongui per qualsevol canal com si fos normal, moral o legal", ha relatat Buenaventura.

Per publicar aquests anuncis, la plataforma hauria de fer una sèrie de comprovacions basades en la veracitat i els drets d'autor i que l'empresa que ho fa no sigui un xiringuito financer. El fet de no dur a terme les comprovacions es considera una infracció molt greu que pot implicar una multa de fins a 5 milions d'euros, segons es desprèn de l'article 302 de la llei 6/2023, del 17 de març, dels Mercats de Valors i dels Serveis d'Inversió, publicat al BOE.

De fet, X ja està sent investigada per "suposada difusió de continguts il·legals i desinformació, en particular la difusió de continguts terroristes i violents i la incitació a l'odi" per part de la Comissió Europea (CE) des del mes d'octubre.

Primeres sancions per publicitar criptoactius

Alhora, la CNMV també ha anunciat que el 31 d'octubre es va incoar un expedient sancionador a Miolo Desarrollos per possibles infraccions "greus" en dues campanyes publicitàries sobre criptoactius. Així doncs, es tracta del primer expedient sancionador que obre la CNMV per incompliment de la circular que regula la publicitat de criptoactius.

Durant la seva intervenció, Rodrigo Buenaventura ha destacat que l'entrada en vigor de la normativa MiCA, que cobreix mercats de criptoactius, ha estat un "avenç important", tot i que ha reconegut que els nivells de protecció a inversors “queden molt allunyats” dels nivells de protecció oferts a inversors en instruments tradicionals. En aquest sentit, ha indicat que les criptodivises continuaran sent productes molt especulatius i propensos a riscos financers, operatius i de seguretat. "Són força inútils des del punt de vista social dels mercats financers", ha afirmat.

stats