Economia Tecnologia 28/10/2022

L'adquisició de Twitter, en cinc xifres

Musk s'endeuta per comprar la xarxa social, que deixarà de cotitzar a la borsa de Nova York

2 min
Elon Musk, en una imatge d'arxiu

WashingtonElon Musk no compra Twitter per fer-se més ric, sinó per prestigi. "No m'importa gens la qüestió econòmica", va dir a l'abril, després de tancar el tracte. Segons afirma, "tenir una plataforma fiable i inclusiva és extremadament important per al futur de la civilització".

1.360 M$ en pèrdues els últims dos anys

Des de la seva fundació a Califòrnia l'any 2006, la xarxa social només ha tancat dos exercicis amb benefici net positiu, i ha registrat pèrdues de 1.140 i 220 milions de dòlars els dos últims anys. Tot i que és habitual entre les tecnològiques registrar pèrdues en els comptes anuals, tampoc no és la xarxa social més profitosa.

11.000 treballadors el 2025

L'empresa de microblogging creada per Jack Dorsey ha anat augmentant el seu pes econòmic amb el pas dels anys i ja compta amb més de 7.500 treballadors, una xifra que Musk ha promès augmentar fins als 11.000 de cara al 2025. Els ingressos han anat augmentant en cada exercici, situant-se el 2021 en el seu pic (5.080 milions de dòlars), però la despesa operativa també ho ha fet: es va incrementar el 51% l'any 2021 i va arribar als 5.570 milions de dòlars.

330 milions d'usuaris

"Twitter té un potencial extraordinari", va escriure el nou propietari en una carta dirigida al consell directiu de la plataforma, "jo el desbloquejaré". Amb prop de 330 milions d'usuaris actius, cada dia es publiquen més de 500 milions de tuits a la xarxa social. Tot i tractar-se d'un abast considerable, es troba en la quinzena posició pel que fa a usuaris actius mensuals, molt lluny de TikTok (prop dels mil milions), Instagram (1.400 milions) o Facebook (2.910 milions).

54,20 dòlars per acció

L'any 2013, la companyia va materialitzar la seva sortida a borsa, amb un preu de partida de 26 dòlars i incrementant en un dia el 73% del seu valor, fins als 44,90 dòlars. El setembre del 2022 els accionistes van aprovar la venda de les seves accions al magnat nord-americà per 54,20 dòlars. Després d'aquesta compra, Musk ha anunciat que l'empresa deixarà de cotitzar a la borsa de Nova York i esdevindrà una companyia privada. Un canvi que li atorgarà més control sobre l'evolució de la xarxa social, i també més opacitat. A partir d'ara, Twitter deixarà d'estar sotmès a l'escrutini dels accionistes, als quals ja no haurà de presentar els resultats trimestrals.

44.000 M$, el total de l'operació

Tanmateix, l'home més ric del planeta s'ha hagut d'endeutar per completar l'adquisició de Twitter, que suposa la desena compra més cara en la història del sector tecnològic. Concretament, dels 44.000 milions de dòlars que ha costat l'operació, prop de 13.000 són prestats per bancs i 7.100 milions són provinents d'inversors en renda variable. Tot i poder evitar la transparència en els resultats financers, la nova propietat de Musk no es podrà amagar del pagament els seus deutes, que diversos analistes financers situen en mil milions de dòlars anuals.

stats