L'empresa de ChatGTP fa fora el seu cofundador i conseller delegat

Mira Murati substituirà Sam Altman al capdavant d'OpenAI de forma interina

2 min
Imatge d'arxiu de Sam Altman.

BarcelonaL'empresa nord-americana d'intel·ligència artificial OpenAI, la creadora del ChatGPT, va anunciar ahir, divendres, l'acomiadament de Sam Altman com a conseller delegat i membre de la junta directiva, per la pèrdua de "confiança" en ell. "La sortida del senyor Altman es produeix després d'un procés deliberatiu de revisió per part de la junta, que ha conclòs que no havia estat consistentment sincer en les seves comunicacions amb la junta, cosa que va obstaculitzar la capacitat de la junta per exercir les seves responsabilitats. La junta ja no confia en la seva capacitat per continuar liderant OpenAI", diu el comunicat de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La junta directiva, en aquest comunicat, parla d'una "transició de lideratge" i anuncia el nomenament de Mira Murati, fins ara cap de tecnologia, com a consellera delegada interina mentre es busca per al càrrec de primer executiu un candidat "permanent". "OpenAI estava estructurada deliberadament per promoure la nostra missió: assegurar que la intel·ligència artificial general beneficiï tota la humanitat", afegeix el comunicat. L'actual intel·ligència artificial cada vegada recorda més la humana, però la intel·ligència artificial general, que hauria de ser capaç d'anar molt més enllà i ser semblant a la nostra, encara no s'ha aconseguit desenvolupar.

La junta directiva d'OpenAI reconeix a Altman que fins ara ha estat la cara visible de l'empresa i de l'era d'innovació en aquest camp, i li agraeix les seves "moltes contribucions", incloent-hi la fundació de la companyia el 2015 i el "creixement" posterior. Altman, en un missatge a la xarxa X (abans Twitter), ha dit que aquestes paraules són com haver llegit el seu panegíric en vida.

Altman va cofundar i copresidir OpenAI amb Elon Musk, que va deixar l'empresa el 2018. OpenAI té un acord multimilionari amb Microsoft, i és a la cresta de l'onada dels avenços en intel·ligència artificial generativa des que va llançar, fa gairebé un any, ChatGPT, un chatbot que es va fer viral per la seva capacitat per conversar amb humans. Segons algunes fonts del sector, Microsoft no sabia res de la destitució d'Altman.

Un altre canvi que s'ha anunciat és la sortida del president de la junta directiva, Greg Brockman, que d'entrada s'havia dit que continuaria "amb el seu paper a l'empresa, reportant al conseller delegat", però que ha anunciat que dimitia.

OpenAI, que està estructurada com una empresa sense afany de lucre i governada per una junta directiva de majoria independent –els membres independents no tenen participació al capital–, assegura que continua "completament compromesa" amb la seva missió. La junta la formen el cap científic, Ilya Sutskever; Adam D'Angelo, conseller delegat de Quora; Tasha McCauley, emprenedora tecnològica, i Helen Toner, acadèmica del Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

stats