TELECOMUNICACIONS
Economia 24/01/2015

Telefónica reduirà deute amb la venda d’O2

Pacta amb Hutchison el traspàs de la filial britànica de mòbils per 13.500 milions d’euros

Xavier Grau
2 min
O2 es fusionarà amb la filial de Hutchison, mentre que Telefónica apostarà per l’Amèrica Llatina.

BarcelonaObjectiu aconseguit, tot i que no tal com s’havia traçat en el guió en un primer moment. Telefónica vendrà la seva filial britànica de mòbils O2 a Hutchison en una operació de 13.500 milions d’euros. Així, l’operadora que presideix César Alierta podrà complir amb dues de les línies estratègiques que s’havia marcat. D’una banda, podrà reduir el deute i situar-lo per sota dels 43.000 milions d’euros, un aspecte que els mercats ja van premiar ahir amb una pujada a la borsa del 3,37%.

D’altra banda, Telefónica podrà centrar-se en els mercats emergents, que són molt més rendibles. L’any 2012, per primer cop, les filials de l’Amèrica Llatina van aportar al grup de telecomunicacions més ingressos que les filials europees, incloent-hi la matriu espanyola. Això s’ha anat allargant en el temps. Durant els primers nou mesos del 2014, els ingressos al Regne Unit es van situar en 5.149 milions d’euros, amb un descens del 0,8%.

L’operació ha sigut la prevista per Telefónica, però hi ha hagut un canvi de pretendent. Telefónica va provar de fer una aliança amb British Telecom (BT) per vendre-li O2. L’operació hauria suposat l’entrada a l’operadora espanyola de BT amb aproximadament un 20% del capital. Les dues companyies van reconèixer que mantenien negociacions el novembre passat i així ho van comunicar als respectius reguladors. El Financial Times apuntava llavors que el preu podria fregar els 12.600 milions, una xifra inferior a la que s’ha pactat ara amb Hutchison. Finalment BT es va decantar per comprar EE, una aliança de Deutsche Telekom i Orange al Regne Unit.

Per tant, darrere de l’operació hi ha també el procés de concentració que s’està produint en el mercat de les telecomunicacions europeu. Ha passat a Alemanya, al Regne Unit i també a Espanya amb les recents compres d’Ono i Jazztel per part de Vodafone i Orange, respectivament. En aquest cas, Hutchison fusionarà la seva filial britànica, Three, amb la fins ara filial de Telefónica, O2.

Negociacions exclusives

La confirmació de l’operació arribava ahir a la matinada. Hutchison Whampoa ho notificava al regulador de la borsa de Hong Kong i Telefónica, per la seva banda, n’informava la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Però no està del tot tancada. Queden serrells, i per això les dues companyies han anunciat que mantenen “negociacions exclusives” durant un temps indeterminat. Telefónica en la seva comunicació a la CNMV parlava d’un preu indicatiu d’uns 13.500 milions. Per la seva banda, en una comunicació a la borsa de Hong Kong, Hutchison Whampoa deia que les negociacions amb la firma espanyola s’estendrien durant unes quantes setmanes i que podrien no acabar en un acord.

Segons Telefónica, aquestes negociacions exclusives es podrien allargar. El principi d’acord preveu un pagament inicial d’uns 12.200 milions i 1.300 milions addicionals que s’abonarien un cop l’operadora conjunta que sorgiria (la suma de Hutchison 3G UK i O2) arribés a un determinat flux de caixa, encara no quantificat.

Telefónica i Hutchison ja van fer negocis abans, ja que l’operadora que presideix César Alierta va vendre a la hongkonguesa la filial d’Irlanda per 850 milions. Telefónica va entrar amb força al Regne Unit el 2006 quan va pagar 26.000 milions per O2, això sí, incloent-hi els clients de Txèquia i Alemanya.

stats