Economia 16/03/2017

Telefónica i Vodafone signen un acord històric sobre l'accés a la xarxa de fibra

L'operador vermell podrà donar els serveis de fibra als 66 municipis més poblats, en què l'exmonopoli estatal no està obligat a compartir l'accés

Ara
2 min
Orange i Vodafone van acordar desplegar la fibra.

BarcelonaTelefónica i Vodafone han arribat a un acord comercial històric sobre l'accés majorista a la xarxa de fibra òptica de Telefónica, segons el qual Vodafone podrà accedir "de manera immediata" a la fibra de Telefónica durant un termini de 5 anys tant en alguns municipis subjectes a la regulació com en d'altres en els quals s'havia alliberat Telefónica d'obligacions majoristes d'accés a la fibra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, Vodafone ha remarcat que aquest acord li permet comptar amb Telefónica per completar la cobertura de les seves xarxes de fibra i així "estendre sensiblement la petjada" a zones on podrà oferir serveis de banda ampla ultraràpida i de televisió. El mes passat Telefónica anunciava com avança el desplegament de la seva xarxa, que en 5 anys arribarà a tot Catalunya.

D'altra banda, per a Telefónica aquest acord és una "fita" en la seva estratègia de negoci majorista, perquè li possibilita tenir un paper "més actiu" a l'hora d'oferir els seus serveis majoristes en un entorn comercial cada vegada més dinàmic i innovador i amb més alternatives, tant per a la prestació de serveis per part d'altres operadors com per a la utilització de models de coinversió i autoprestació.

L'acord, basat en compromisos de compra al llarg de 5 anys, posa en valor les sinergies que es generen en accedir Vodafone a la xarxa de Telefónica. Segons totes les empreses, aquest pla permetrà que el desplegament de la xarxa sigui més eficient. "Aquest acord redundarà també en benefici dels consumidors, que tindran al seu abast una millora de cobertura i d'alternatives en xarxes de nova generació en l'àmbit nacional i, per tant, més disponibilitat dels serveis associats a l'economia digital", asseguren.

Regulació majorista

L'última regulació majorista dels mercats de banda ampla aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) permet, entre altres aspectes, l'accés d'altres operadors a la xarxa de fibra òptica de Telefónica en aquelles zones en les quals no hi ha prou competència en aquest tipus de xarxes.

La nova regulació obliga Telefónica a comptar amb una oferta majorista d'accés virtual a la seva xarxa de fibra òptica per a les zones declarades com a no competitives, que representen el 65% de la població. Per contra, als 66 municipis espanyols que es van declarar com a competitius, i que representen el 35% de la població, la CNMC va considerar que existia un nivell suficient de competència, ja que hi ha almenys tres operadores que estan desenvolupant les xarxes.

stats