IMMOBILIARI
Economia 18/08/2015

Tornen les hipoteques per fer habitatge nou

Els últims mesos ha augmentat el nombre de préstecs per a la construcció i ha crescut la seva quantia mitjana

Xavier Grau
4 min
Import mitjà de les hipoteques sobre l'habitatge

BarcelonaLa crisi ha portat el sector de la construcció a mínims i la situació financera va provocar que els bancs tanquessin totalment l’aixeta del crèdit. Ara la majoria d’entitats diuen que ja estan donant crèdit nou, i les dades estadístiques així ho reflecteixen. El sector de la construcció sembla que torna a arrencar, segons les dades de l’Idescat sobre el creixement de l’economia catalana. Ja són tres trimestres de repunts del sector (2,9% el quart trimestre de 2014, 4,8% el primer trimestre d’enguany i 5,5% el segon), després de caigudes continuades des del 2007.

Aquesta millora del sector de la construcció ve acompanyada d’una millora del finançament, i així ho certifiquen les dades dels notaris, publicades ahir. La millora es produeix tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. És una millora minsa i que no arriba encara a gaires promotors, però sí als particulars. Però els préstecs comencen a fluir tant per fer habitatge nou com per comprar pisos.

En el cas de la construcció d’habitatges, a Catalunya les últimes dades disponibles són del primer trimestre d’aquest any, quan es van tancar 94 operacions, una mica per sota del quart trimestre de l’any passat (99 operacions), però molt per sobre del primer trimestre del 2014 (54 operacions). I també augmenta la quantia mitjana d’aquests préstecs. Els més de 410.000 euros d’import mitjà marquen un màxim en els últims cinc anys.

Les dades dels notaris a nivell estatal són més recents, però marquen la mateixa tendència. Al mes de juny, a tot l’Estat es van firmar 368 crèdits d’aquesta mena, amb un increment d’un 36,4% respecte del mateix mes de l’any anterior. I la quantia mitjana va ser de 210.078 euros, amb un augment d’un 12,8%.

Mercat de l’habitatge

La millora de la construcció d’habitatges s’emmarca dins d’una millora general del mercat immobiliari que ja arriba a la compravenda de pisos, tot i que bàsicament per l’impuls de l’habitatge de segona mà. Segons les dades del Consell General del Notariat, a tot l’Estat es van registrar al mes de juny 37.641 transaccions d’habitatge, amb un increment d’un 19,4% respecte del mateix mes de l’any anterior. En el cas dels pisos de segona mà, l’augment va ser d’un 25,2%, mentre que el d’habitatges unifamiliars va situar-se en un 14,5%. Però la venda de pisos nous encara no arrenca i tot just va créixer un 2,2%.

També els preus tendeixen a estabilitzar-se, segons es desprèn d’aquestes estadístiques. Així, el preu dels habitatges adquirits al juny va ser de 1.260 euros el metre quadrat, amb una rebaixa d’un 0,3% respecte el mateix mes de l’any anterior. Malgrat tot, mentre el preu mitjà dels pisos de segona mà va pujar a 1.336 euros el metre quadrat (un 0,4% més), el dels pisos nous era de 1.673 euros, amb una caiguda d’un 1,8%. L’import mitjà de les hipoteques per la compra d’habitatge es va situar en 121.445 euros.

En el cas de Catalunya les últimes dades disponibles són les del primer trimestre d’aquest any, quan es van firmar 4.878 hipoteques per a la compra d’habitatge, cosa que suposa més d’un miler per sobre de les 3.826 del primer trimestre del 2014. Però a més de l’augment del nombre d’operacions es detecta un increment rellevant de l’import mitjà, que se situa en 137.015 euros, uns 16.000 euros per sobre de la mitjana estatal. A més, el valor mitjà de les hipoteques per comprar pisos a Catalunya és el més alt des del primer trimestre del 2012, després d’haver caigut a mínims de 117.000 euros a finals de l’any 2013.

La sensació que la caiguda del mercat de l’habitatge ha tocat fons, tant en nombre d’operacions com en preus, no és exclusiva dels notaris, sinó que diversos experts del sector ja veuen una nova demanda en el mercat residencial. És el cas de Mikel Marco-Gardoqui, director de Capital Markets de CBRE a Espanya, que en unes declaracions a Efe va indicar que després de set anys sense pràcticament activitat ara hi ha demanda i és útil promoure nou producte en mercats on hi ha una demanda insatisfeta, com Madrid, Barcelona, València , Màlaga, Sevilla o Bilbao. Aquest expert creu que els preus ja han tocat la part més baixa del cicle i comencen a recuperar-se, però no de manera “esbojarrada”.

Rècord inversor

També coincideix amb altres experts immobiliaris que hi ha una part de l’estoc immobiliari que no es vendrà mai i finalment s’haurà d’enderrocar. Marco-Gardoqui constata que en la recuperació hi ha casos d’aliances estratègiques entre inversors estrangers i socis locals per fer nous projectes residencials, en els quals els socis internacionals aporten el capital per a la inversió, i els socis locals la seva experiència.

La millora del mercat residencial s’emmarca en el creixement important que s’està notant en el mercat immobiliari. Durant els sis primers mesos del 2015 la inversió immobiliària a l’Estat ha arribat a 8.434 milions d’euros, una quantitat que duplica la del mateix període de l’any 2014 i fa pensar que s’acabarà l’any per sobre dels 10.000 milions d’euros que van assolir-se el 2007.

El 2015 es començaran a construir 45.000 habitatges

La construcció creixerà un 3% aquest any i es començaran obres per fer 45.000 nous habitatges, segons l’informe sectorial elaborat per la societat de gestió integral del risc comercial i serveis de crèdit Cesce. Aquest increment suposa un canvi de tendència en el sector de la construcció respecte dels últims set anys. L’anàlisi de Cesce apunta que el creixement més important del sector correspondrà a la rehabilitació i el manteniment (3,9%), seguit de l’edificació no residencial (3,2%) i l’edificació residencial (2,8%). L’obra civil continuarà encara molt feble, amb un augment de només un 1,8%. Segons Cesce, el valor del sector de la construcció a l’Estat es va situar en 97.972 milions d’euros el 2014 i s’espera que el 2015 s’enfili a 100.900 milions.

La companyia destaca que tot i la caiguda de preus de l’habitatge, l’esforç financer que han de fer les famílies per comprar està molt per sobre del que recomanen els experts. L’any 2014, calien 6,3 anys de salari brut -per sobre dels 4 anys recomanats- per adquirir un pis.

stats