El trànsit de mercaderies al port de Barcelona creix un 11% fins a l'octubre

El moviment de contenidors creix un 14,5%

El port de Barcelona ha gestionat un trànsit total de 56,6 milions de tones de mercaderies entre el gener i l'octubre, una xifra que representa un increment de l’11% respecte al mateix període de l’any passat, segons ha informat aquest dilluns l'Autoritat Portuària.

Aquest resultat ha estat motivat principalment per la bona evolució de la càrrega en contenidors, la més representativa de l’economia de l’entorn i una de les més estratègiques per al port. Així, fins al mes d’octubre el port de Barcelona ha canalitzat més de 2,8 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), amb un creixement del 14,5%.

Els contenidors de transbordament (que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final) han registrat l’impuls més destacat (+34,7%). El comerç exterior també ha evolucionat de manera positiva. En concret, el port ha encaminat un total de 628.180 TEU d’exportació a diferents destinacions (+7%). Pel que fa als contenidors d’importacions, s’han descarregat al port barceloní 491.628 TEU (+2,8%).

Entre els mercats més dinàmics en els seus intercanvis amb el port destaquen Algèria (+45%), els Estats Units (+15%), Mèxic (+13%), el Vietnam (+27%) i el Japó (+6%).

Pel que fa a les autopistes del mar (les línies de càrrega rodada i passatge que connecten Barcelona
amb diferents destinacions d’Itàlia i el nord d’Àfrica), el port de Barcelona ha canalitzat un total de
124.761 unitats de transport intermodal (UTI) –equivalent a un camió, plataforma o remolc–. Aquesta
xifra suposa un increment del 7,4% respecte a l’any passat i el desviament d’idèntic nombre de camions de les carreteres al mode marítim, més eficient i sostenible.

Durant els 10 primers mesos de l’any el port ha registrat un trànsit de líquids a granel de
12,8 milions de tones (+6,5%), principalment d’hidrocarburs, com ara el gas natural (+3%) o la gasolina (+10,6%). El trànsit de vehicles ha experimentat un lleuger retrocés, amb 674.971 automòbils transportats (-2%). El volum més rellevant d’aquesta activitat correspon a les exportacions (327.075 cotxes), que s’han mantingut estables.

Un 14% més de creueristes

Fins al mes d’octubre, el port de Barcelona ha rebut més de 4 milions de passatgers, un 9,5% més que l’any anterior. D’aquests, 1,3 milions van ser usuaris de ferris de línia regular (amb les Balears, Itàlia o el nord d’Àfrica), i 2,7 milions van ser creueristes. Els viatgers de línia regular han crescut un 1% mentre que els creueristes ho han fet a un ritme del 14%.