Economia 08/10/2019

Treball denuncia Monserveis per tenir 52 treballadors sense alta a la Seguretat Social

L'empresa d'atenció domiciliària haurà de pagar una multa de 750.000 euros

Ara
2 min
El servei d’atenció domiciliària permet que persones grans o vulnerables mantinguin cert nivell d’autonomia i continuïn vivint a casa seva.

BarcelonaEl departament de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar ahir que traslladaria a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el cas d'una empresa d'atenció domiciliària que tenia 52 treballadors sense donar d'alta a la Seguretat Social. Segons ha compartit aquest dimarts la CGT, la companyia en qüestió és Monserveis, una empresa que presta els seus serveis al Bages i el Berguedà i que serà multada, ha dit el mateix sindicat, amb 750.000 euros.

Després d'una denúncia de la CGT del Berguedà, Inspecció de Treball va descobrir que, dels 52 treballadors, 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'Estat, 13 no van ser donats d'alta amb caràcter previ a la prestació, vuit rebien prestacions per desocupació i un per incapacitat permanent.

De les 30 persones sense permís de residència se n'ha pogut identificar 16, ha explicat el sindicat, i en el cas de nou d'elles s'ha acreditat que van treballar més de sis mesos i que, per tant, podran tramitar el permís de residència per arrelament laboral.

La llei preveu penes de presó per aquests casos

La situació incorre en infraccions de caràcter molt greu i constitutives d'un delicte penal. En concret, l'article 311.2 del Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a sis anys i una multa de sis a dotze mesos als que donin ocupació simultàniament a una pluralitat de treballadors sense comunicar la seva alta a la Seguretat Social si el nombre d'empleats afectats és del 25% en empreses de més de 100 treballadors, del 50% en més de 10 i menys de 100, i de la totalitat en empreses d'entre cinc i deu treballadors.

"No és l'única empresa del sector que s'enriqueix a costa de l'explotació de les persones més vulnerables de la societat", ha assenyalat aquest dimarts la CGT. "La vulnerabilitat en què les deixa la legislació permet més explotació i abús dels empresaris sobre elles", ha conclòs.

stats