Economia 08/03/2017

Dos de cada tres treballadors públics espanyols tenen més de 50 anys

Esade, que ha elaborat l'estudi, hi veu una oportunitat per millorar la qualificació del personal en els propers anys

Ara
2 min
LA RETALLADA DE PERSONAL ES FRENA El nombre de treballadors del sector públic creix en 11.100 persones a Espanya i en 4.600 a Catalunya en el primer trimestre, segons l’INE, que no detalla quines administracions afecta aquest increment estadístic que trenca deu trimestres de reducció de personal al conjunt de l’Estat.

BarcelonaUna situació que es presenta com una "amenaça i alhora una oportunitat". És a la conclusió que arriba l'escola de negocis Esade després d'haver realitzat un estudi sobre els empleats del sector públic espanyol. La principal dada de l'informe posa de manifest que el 63% dels treballadors públics a l'Estat tenen més de 50 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'envelliment d'aquest col·lectiu laboral suposa un problema perquè implicarà "descapitalització a curt termini" del treball públic, diu l'informe. Alhora, però, es presenta com una ocasió immillorable per qualificar el sector "dotant-lo de més intel·ligència i menys tràmits", assenyalen des d'Esade.

L'informe ha estat presentat a la CEOE pel director general d'Esade, Francisco Longo; el president de l'Institut d'Estudis Econòmics, José Luis Feito; i el ministre de justícia, Rafael Català. Des de l'executiu espanyol han aprofitat per confirmar que la voluntat del govern és potenciar l'oferta de places públiques i transformar el treball temporal en fix.

Els menys afectats després de la crisi

Del document també se'n desprèn que el nombre de treballadors públics és el que menys s'ha ressentit de la crisi. Entre 2011 i 2014 es van destruir més de 300.000 llocs de treball públics, però a finals de 2015, el sector tornava a situar-se en les xifres pre-crisi de l'any 2008, indica l'informe. La situació contrasta amb la que es va donar al sector privat, que va perdre 3,2 milions de llocs de treball durant la crisi.

El sector públic és l’únic àmbit on ha crescut l’ocupació durant la crisiAra mateix, el percentatge d'empleats públics sobre el total d'ocupats és del 17%, una xifra inferior a la mitjana dels països de l'OCDE (Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic), que se situa en el 21%.

Perill de "colonització política"

Una altra advertència que fa Esade és la possible "colonització política" en diversos càrrecs directius dins les institucions públiques espanyoles. L'informe denuncia que el sector públic espanyol no disposa d'un règim de directius públics professionals i que aquestes posicions les ocupen polítics supeditats als cicles electorals.

Per últim, l'informe també suggereix que algunes places a jornada completa passin a ser a temps parcial per evitar la "uniformitat i rigidesa" i "incrementar la flexibilitat" del sector.

stats