Economia 03/09/2015

El Tribunal de Comptes critica l'objectiu de dèficit únic per a totes les comunitats

L'organisme se suma a les reivindicacions de l'Airef i argumenta que la mesura treu "eficàcia" a les polítiques d'estabilitat pressupostària

Europa Press
1 min
Cristóbal Montoro, ministre espanyol d'Hisenda, en el debat al Congrés sobre els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 / EFE

MadridEl Tribunal de Comptes ha qüestionat aquest dijous la decisió del ministeri d'Hisenda de fixar un objectiu de dèficit únic per a totes les comunicats autònomes. L'organisme ha argumentat que aquest procediment fa perdre "eficàcia" a les mesures d'ajustament del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe que ha presentat aquest dijous recorda que la normativa d'estabilitat pressupostària "contempla com a situació normal" l'existència d'objectius de dèficit diferents per a cada comunitat autònoma, però que a la pràctica aquesta no s'aplica i es converteix en un "simple formalisme". De fet, el 2013 es van fixar objectius asimètrics, però el tribunal reivindica que el consell de ministres no ha justificat el criteri aplicat.

A més, l'organisme ha destacat que aquest sostre comú ha provocat que les comunitats autònomes hagin incomplir de manera reiterada els seus objectius malgrat el "considerable esforç realitzat per la pràctica totalitat" d'elles. En aquest sentit, el Tribunal de Comptes ha celebrat la "bona gestió" de Castella-la Manxa i Andalusia, que han aconseguit reduir el desequilibri pressupostari en més d'un 80% entre 2011 i 2014.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va criticar al març l'objectiu de dèficit igual per a totes le comunitats i va demanar més flexibilitat en la fixació dels objectius. El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, també els va qualificar d'"absurds, injustos i il·legals" i el Govern ja es va negar a complir-los el 2014.

Tot i així, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sempre ha reivindicat que aquest sistema és just perquè l'Estat és qui controla despeses sensibles com les pensions o les prestacions d'atur.

stats