FISCALITAT
Economia 23/02/2016

Hisenda recapta 15.600 M€ en la lluita contra el frau, un 27% més

Els ingressos provinents de grans fortunes es disparen

Ara
2 min
Tot i les operacions contra el frau, a Espanya la recaptació tributària només equival a un 34% del seu PIB, lluny de la mitjana europea.

BarcelonaL’Agència Tributària va ingressar més de 15.600 milions d’euros en la lluita contra el frau fiscal l’any passat, una xifra rècord i que suposa un 27% més del que es va ingressar durant el 2014. Així ho va explicar ahir el director general de l’Agència, Santiago Menéndez, que va assegurar que aquesta fita s’ha assolit en un “context difícil” perquè, com que la recuperació econòmica encara no ha arribat del tot, els exercicis que s’investiguen tenen bases imposables més baixes del que ho serien en un altre context.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Santiago Menéndez, els resultats s’expliquen pel reforç de l’actuació inspectora sobre grans contribuents, l’economia submergida i actuacions per al cobrament efectiu dels deutes tributaris.

Del total recaptat, 9.687 milions procedeixen de les actuacions de control, amb un increment de l’11,6%. L’import generat pels òrgans d’inspecció va situar-se en els 7.192 milions d’euros, un 43% més que un any enrere. D’aquesta part, pràcticament la meitat (una mica més de 3.100 milions) va correspondre als grans contribuents.

En total, l’Agència Tributària va fer l’any passat 107.580 actuacions de comprovació i investigació, un 8% més que el 2014 i un 46% més que el 2011.

Amb tot, Espanya continua tenint una pressió fiscal (és a dir, recaptació d’impostos en relació al volum de l’economia) de les més baixes d’Europa, com certifiquen any rere any les dades que publica l’Eurostat, l’oficina europea d’estadístiques. En concret, Espanya va recaptar el 2014 (l’últim any amb dades disponibles a l’Eurostat) l’equivalent a un 34,4% del seu PIB, lluny del 41,5% que ingressen de mitjana els països de l’eurozona. De fet, si els ingressos de la Hisenda espanyola fossin equiparables als de la resta de països, la recaptació creixeria en més de 80.000 milions d’euros.

En l’àmbit de l’economia submergida, les actuacions per a la verificació que s’estan fent els pagaments correctes es va traduir en l’obertura de més de 6.000 expedients, un 28% més que un any enrere.

De cara al 2016, Hisenda prioritzarà dos eixos: l’economia submergida i la investigació de patrimonis i rendes que puguin estar ocults a l’exterior, segons Menéndez.

Operació contra el sector càrnic

D’altra banda, el director general de l’Agència Tributària va assegurar ahir que “no s’ha de demonitzar cap activitat” econòmica en relació a l’operació contra el blanqueig que va llançar la setmana passada Hisenda contra el sector càrnic. De tota manera, va advertir que “al sector hi ha més” contribuents que cometen mala praxi i no només els 73 que es van investigar la setmana passada en una operació que es va desplegar per tot Espanya i que tenia implicats a Mercabarna.

Menéndez va explicar que, una vegada s’havia obtingut una bona quantitat d’informació (tant de comptabilitat en paper com d’ordinadors), ara els investigadors duran a terme una feina “bastant complicada” per “desgranar” totes les dades disponibles. Una informació, va dir, que es tarda “molt de temps a obtenir”.

stats