Economia 25/04/2018

Els serveis en línia i mòbil de TSB tornen a funcionar parcialment i enmig de queixes dels clients

La filial britànica del Sabadell limita el nombre d'accessos a la pàgina web per evitar-ne el col·lapse

Quim Aranda
3 min
El Sabadell ha completat aquest cap de setmana la integració informàtica amb el TSB, banc londinenc que va comprar el 2015, però aquest trànsit ha sigut problemàtic. / PETER MACDIARMID / GETTY

LondresAvui dimecres, poc després de les tres de la matinada, hora de Londres, Paul Pester, el conseller delegat del banc TSB, la filial britànica del Sabadell, ha anunciat al seu compte de Twitter: "La nostra aplicació de banca mòbil i la banca en línia ja estan en funcionament. Gràcies per la vostra paciència i suport". ¿Punt final, doncs, a una de les crisis informàtiques més greus que ha patit els últims anys un operador financer al Regne Unit, i que ha deixat aproximadament 1,9 milions de clients sense accés als comptes bancaris durant més de 96 hores?

No del tot. Perquè durant el matí encara són nombroses les queixes de clients del TSB que estan inundant la xarxa i els mitjans de comunicació britànics a causa dels problemes que experimenten intentant fer transferències dels seus comptes d'estalvi als comptes corrents. Però fonts del banc asseguren que els nous incidents es deuen al fet que han hagut de limitar l'accés a un determinat nombre de clients alhora per evitar que un excés de consultes col·lapsi la web, tal com va passar dimarts.

En tot cas, el diari 'The Guardian' recull moltes queixes en la seva edició en línia. L'Angela, que escriu des de Kent, mostra preocupació per les seves vacances: "Ens n'anem dissabte i no podem transferir diners dels nostres estalvis per comprar roba i tenir diners per al viatge. No ens hem molestat a intentar contactar amb TSB perquè l'espera al telèfon s'allarga més d'una hora!"

Per la seva banda el Mark, de 54 anys i de Birmingham, ha trigat tres hores a entrar al seu compte, que mostra els diners en dòlars: "El meu compte mostra un deute de la meva hipoteca de 40.000 dòlars i el compte corrent apareix en dòlars. Tothom pot tenir problemes, però la veritable mesura és com corregir-los. El pla de contingència de TSB ha sigut molt mal concebut i, sens dubte, els costarà la fidelitat dels clients a llarg termini".

Més de 1.300 milions d'arxius

Un fiasco amb conseqüències

Els problemes es van produir després que fracassés estrepitosament el procés de migració de 1.300 milions d'arxius de la xarxa del banc, prèviament emmagatzemats al sistema informàtic del Lloyd's, el grup al qual el Sabadell va comprar fa tres anys, el TSB. Els clients de l'entitat havien sigut advertits que els serveis mòbils i en línia estarien inactius entre les 16.00 h de divendres i les 18.00 de diumenge de la setmana passada. TSB volia integrar les dades dels seus clients a la plataforma informàtica Proteo4UK, que el Sabadell ha desenvolupat els últims anys a Catalunya per cobrir les necessitats de la filial del Regne Unit.

El regulador del sector bancari i el de la protecció de dades investiguen ara si TSB ha incorregut en alguna mena d'irregularitat amb l'apagada virtual que ha afectat gairebé el 35% dels 5,4 milions de clients, que són els que habitualment operen a través de les aplicacions mòbils i la pàgina web. A més de la impossibilitat de comprovar els saldos i fer altres operacions, un reduït grup de titulars van tenir accés a comptes bancaris d'altres persones.

La presidenta del Comitè del Tresor dels Comuns, Nicky Morgan, va criticar durament l'entitat dimarts. A més, en una carta adreçada a Paul Pester, li va assegurar que "les bones paraules no seran suficients; els clients de TSB mereixen saber què ha passat i com se'ls pot compensar".

A la seva pàgina web, TSB ha obert un apartat especial perquè els clients puguin presentar reclamacions a l'entitat pels possibles danys causats.

stats