TRANSPORT
Economia 28/07/2018

Vaga indefinida en el sector del taxi

Els líders sindicals primer convoquen l’aturada i després intenten, sense èxit, ajornar-la

Ruth Pérez Castro / Albert Cadanet
3 min
La Gran Via, bloquejada pels taxistes.

BarcelonaEls taxistes faran vaga indefinida. La justícia va decidir ahir mantenir en suspens la normativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que deixava sense efecte les llicències VTC (les que utilitzen empreses com Uber i Cabify per operar), fet que va encendre els ànims del col·lectiu de taxistes, que va decidir convocar una aturada total sense data de caducitat. Així ho va anunciar el portaveu del sindicat majoritari Élite Taxi, Tito Álvarez, en una assemblea improvisada. “Això que comencem és el 15-M, segona part”, va dir a través d’un megàfon a la multitud de taxistes que s’aplegaven a l’encreuament de la Gran Via i el passeig de Gràcia, totalment saturat pels cotxes.

Tot i que ahir el servei de taxis funcionava amb normalitat des de les sis del matí, la ressaca de les aturades de dimecres i dijous encara es manifestava en els taxistes, que estaven a l’espera de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment el tribunal va optar per mantenir la suspensió a la normativa, que obligava els vehicles amb VTC a obtenir una segona llicència concedida per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), un òrgan regit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La resolució, que va arribar al voltant del migdia, va ser l’espurna que va tornar a encendre els ànims. Així, a l’aeroport del Prat una onada de centenars de taxistes van rebre la notícia amb indignació i van acordar, de manera espontània, deixar d’oferir servei durant tot el dia i començar una marxa lenta en direcció a Barcelona que va acabar derivant en el tall de la circulació a gairebé tota la Gran Via entre l’Hospitalet de Llobregat i la plaça Tetuan de la capital catalana. Un objectiu que van assolir amb èxit. Posteriorment, els grans sindicats de taxistes de Barcelona (TLU, Paktaxi, Anget, ATC i Élite Taxi) van cridar oficialment a la vaga i les instal·lacions aeroportuàries van quedar desertes de taxis en menys d’un parell d’hores perquè tots se’n van anar cap a Barcelona.

Davant d’aquesta situació, des de l’Ajuntament es va intentar evitar que es repetissin imatges com les de dimecres, en què diversos manifestants van colpejar vehicles de Cabify i Uber amb clients a dins. Colau, de fet, va convocar els portaveus dels grups sindicals a la plaça Sant Jaume per trobar una solució consensuada a les protestes. “Poca cosa més poden fer”, va explicar Tito Álvarez, d’Élite Taxi, després de la reunió. El mateix líder sindical va dir que la fi de les mobilitzacions “està en mans de la Generalitat i de Foment”. Però mentre es feia la reunió a dues bandes per decidir quins eren els passos següents, els taxistes seguien actuant i van arribar a tallar durant més d’una hora el tram de l’autovia C-31 que permet l’accés a l’aeroport del Prat amb la crema d’objectes. Un grup de taxistes fins i tot van bolcar un vehicle de Cabify, fet que va provocar que una vintena dels manifestants fossin identificats pels Mossos d’Esquadra.

Imatge dels taxistes acampant al Passeig de Gràcia

La Gran Via de Barcelona no va desembussar-se en tot el dia des que els taxistes van decidir aparcar els vehicles al mig de la calçada per tallar-ne el trànsit i, al tancament d’aquesta edició, alguns anunciaven que tenien la intenció de quedar-s’hi a passar la nit, però la decisió no tenia el consens de tots els taxistes.

El debat també va arribar a l’hora de decidir quins serien els passos següents. Inicialment es va acordar una aturada indefinida, però posteriorment Tito Álvarez va intentar proposar ajornar les mobilitzacions fins al setembre. “Si perdem avui, ho perdrem tot”, va proclamar. Els taxistes presents, però, no li van fer cas i van pronunciar-se massivament a favor de la vaga indefinida.

“La gent ha pres els carrers”

Durant la tarda, Tito Álvarez havia arribat a demanar perdó pel col·lapse provocat durant el dia d’ahir, tot i que també va afirmar que Élite Taxi no es pot fer responsable de les conseqüències derivades de les protestes dels taxistes. “La gent ha pres els carrers”, va dir. En aquest mateix sentit, des del sindicat van emetre un comunicat en què feien “responsable directe el ministeri de Foment [...] de la situació d’alarma creada”.

Diversos treballadors del sector van explicar a aquest diari durant el dia d’ahir que les conseqüències econòmiques que es deriven de mantenir la vaga no són assumibles per totes les famílies. “Som treballadors humils”, van concloure.

stats