Directius
Economia 06/08/2023

El 'Turronero', l'empresari de moda que uneix Laporta i Albert Rivera

José Luis López Fernández va agrupar recentment més de 3.000 persones a la seva festa d'aniversari

3 min
José Luis López Fernández, 'El Turronero', en una imatge d'arxiu de la seva pròpia fundació.

MadridQuè pot unir el president del Barça, Joan Laporta, amb l’excantant d’Operación Triunfo Rosa López i l’exlíder de Ciutadans, Albert Rivera? Doncs una festa. No una de qualsevol, sinó la festa d’un dels empresaris de moda a Espanya: l’andalús José Luis López Fernández, conegut popularment com El Turronero, un sobrenom que li ve pel negoci ambulant de torrons que tenien els seus pares. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresari va celebrar la seva seixantena a principis de juliol. “14 hores de festa, 3.500 convidats i una fira [d'atraccions]”, destacava una de les revistes espanyoles del cor per excel·lència. El Turronero va llogar el Palau d’Exposicions i Congressos de Sevilla per a l’ocasió, cosa que va convertir l'esdeveniment en memorable. La ubicació era un clar avís que a la convocatòria no hi hauria rastre de modèstia.

"Van venir famosos que jo ni coneixia, convidats per altres persones. Al final són amics meus també. Quan vaig començar a convocar, vaig dir que tindria en compte totes les persones amb qui havia tingut algun vincle, des que vaig néixer fins dues hores abans del meu aniversari", va expressar l'empresari en una entrevista al programa Espejo público d'Antena 3 el 3 de juliol, just després de la festa.

Polítics de primer nivell, cantants, celebritats del món del cinema i del teatre i, sobretot, empresaris i directius van passar per la catifa de color verd amb photocall que donava pas a la festa: concerts, ball, un gran banquet, una simulació de la Feria de Abril de Sevilla, un bingo i fins i tot l'opció de conduir en una pista de cotxes de xoc.

Si tenim en compte que el món dels negocis està estretament vinculat al que s'anomena networking, la llista de personalitats que van assistir a la celebració és menys sorprenent. En aquest cas, però, és destacable el poder de convocatòria d'un empresari que no apareix entre la llista Forbes dels 100 espanyols més rics. Tot i que ell tampoc vol ser-hi: "No vull aparèixer a la llista dels riquíssims", va dir a El Mundo.

Un peu a cada sector

El seu entorn sosté que té una gran fortuna, "de les més grans d'Andalusia", recullen diferents mitjans d'informació, tot i que no es quantifica. Per al Turronero, el secret de tot plegat no són els seus diners, o això ha assegurat ell en diverses entrevistes, sinó el "carinyo i l'amor", afirmava l'empresari.

El cert és que José Luis López s’ha sabut moure en diferents sectors, cosa que li ha obert les portes. Gadità de naixement (Ubrique, 1963), va començar a fer diners a través del negoci de les assegurances amb la marca Caser. D’aquí, va saltar a la construcció i a les inversions immobiliàries, com tants altres han fet a l'activitat econòmica per excel·lència a Espanya. López també ha temptejat la moda, a través de la marca de luxe Hedén, i ha invertit en un centre de salut i psicologia a Sevilla i un altre dedicat a l'oncologia, a Còrdova. Tot plegat ha tingut com a resultat un gran entramat empresarial. A Madrid és soci de la botiga de luxe Wow Concept, situada a la Gran Via i fundada per l'expresident d'El Corte Inglés Dimas Gimeno.

Causes judicials

De tots els seus negocis, el que li ha donat més renom és l'immobiliari, a través del negoci López Real Inversiones 21. A Andalusia ha estat protagonista d'algunes de les operacions urbanístiques més importants dels darrers anys, comprant i venent edificis, parcel·les i participant en obres d'urbanització. Però també en altres comunitats. A Pontevedra, per exemple, va estar al darrere de la creació del centre comercial Nasas Nigrán.

Però no tot han sigut somriures per al Turronero. Malgrat que sembla haver esquivat el boom immobiliari i la consegüent crisi, aquell període li va coincidir amb un seguit de problemes judicials, alguns d'ells vinculats a personatges mediàtics. És el cas de l'operació Karlos (es va destapar una trama dedicada a expedir certificats mèdics falsos per obtenir pensions d'invalidesa fraudulentes) i la consegüent condemna a l'odontòloga María José Campanario, parella del torero Jesulín de Ubrique. A López se li va imposar una pena de dos anys de presó, finalment suspesa, per haver fet d'intermediari.

També va haver de fer front a una denúncia de l'Agència Tributària que Fiscalia Anticorrupció va acabar rebaixant a un any de presó i un milió d'euros de multa. En aquell cas, el mateix Turronero va reconèixer haver emès factures falses. I abans, l'Audiència de Cadis li va imposar un any i mig de presó per un cas de corrupció vinculat a l'estació d'autobusos de Jerez. No sembla que tot plegat hagi espantat les seves amistats, que no van dubtar a no perdre's la festa. Tampoc el periodista Federico Jiménez Losantos, que va dedicar una hora del seu programa de ràdio a parlar de la festa.

stats