Economia 25/10/2018

El Congrés avala el decret que limitarà les llicències d'Uber i Cabify

ERC i PDECat donen suport a la norma que deixa en mans d'ajuntaments i comunitats regular les VTC

Laia Forès
2 min
Els ajuntaments i les comunitats autònomes podran regular les llicències de les VTC

MadridEl ple del Congrés ha convalidat aquest dijous el decret llei que va aprovar al final de setembre el govern espanyol per regular les llicències dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC), les que necessiten les plataformes com Uber i Cabify per poder treballar. La norma, que pretén posar fi a la guerra entre taxistes i plataformes, deixa en mans dels ajuntaments i les comunitats autònomes la regulació del sector de les VTC i preveu una moratòria de fins a quatre anys perquè les administracions locals i autonòmiques puguin regular-lo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La moratòria permetrà a Uber i Cabify continuar funcionant amb les llicències actuals, però d'aquí quatre anys –en alguns casos menys– només podran continuar operant per a serveis interurbans. Per a serveis urbans, seran els ajuntaments els que decidiran les llicències que atorguen a Uber, Cabify i empreses digitals semblants.

Es tramitarà com a projecte de llei

El govern de Pedro Sánchez necessitava el vot favorable de partits com ERC i el PDECat per poder convalidar el decret per majoria simple. Els dos partits catalans li han donat suport, però han criticat la norma i han demanat que es tramiti com a projecte de llei. De fet, les dues formacions han aconseguit el suport de la cambra i finalment es tramitarà com a projecte de llei. És a dir que els partits tindran l'oportunitat de fer canvis a la norma a través de les esmenes.

El que més preocupa a ERC i al PDECat és que siguin els governs autonòmics els qui hagin de fer front a possibles indemnitzacions en casos relacionats amb les llicències de VTC que acabin als tribunals. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha dit que a través de les esmenes al projecte de llei, la Generalitat vol que quedi clar que podrá "eludir qualsevol responsabilitat patrimonial".

Durant el debat previ a la votació, el PDECat ha retret al govern socialista que hagi impulsat el decret sense negociar-lo amb els governs autonòmics, mentre que ERC ha criticat que l'executiu de Sánchez hagi passat la pilota als governs autonòmics "sense entrar en el fons de la qüestió". El decret, aprovat amb 177 vots a favor, també ha comptat amb el suport dels diputats socialistes i els de Podem, Compromís, PNB, Coalició Canària i Nova Canàries.

stats