CONSTRUCCIÓ
Economia 22/06/2016

El veterà Villar Mir cedeix al seu fill la presidència d’OHL

Josep Piqué també deixarà la constructora tres anys després d’haver-hi arribat

Xavier Grau
3 min
Josep Piqué, en segon pla, escoltant les explicacions del fins ara president d’OHL, Juan Miguel Villar Mir.

BarcelonaExministre durant la Transició, marquès gràcies a un títol atorgat per l’aleshores rei Joan Carles i rescatador d’empreses, Juan Miguel Villar Mir, de 84 anys, va anunciar ahir que deixa la presidència de la constructora OHL, després de 29 anys, per donar pas a al seu fill, Juan Villar Mir de Fuentes. Cau, doncs, del podi dels executius més veterans de les cotitzades qui ha sigut pràcticament una institució a l’Estat, tant des de càrrecs públics com a l’empresa privada, els últims 40 anys. Ell mateix feia gala de ser un rescatador d’empreses. Deixa OHL, una companyia amb més de 30.000 treballadors, que el 2015 va facturar 4.368 milions (el 80% a l’estranger) i va guanyar 55 milions malgrat ser un any “no gaire brillant” segons el fins ara president.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De ministre d’Afers Econòmics en el primer govern postfranquista, que va presidir Carlos Arias Navarro, Villar Mir va passar a l’empresa per fer-se càrrec d’Obrascón, la llavor de la constructora que ara és OHL. Juan Miguel Villar Mir deixarà la presidència en el pròxim consell d’administració, que possiblement se celebrarà la setmana que ve, però no desapareix del tot. Continuarà treballant 12 hores al dia, com va dir ahir, i mantindrà la presidència del Grupo Villar Mir, del qual pengen les diferents participacions de la família, com Fertiberia, Ferroatlántica, la immobiliària Espacio o Villar Mir Energía, entre d’altres.

Villar Mir: el rostre de la construcció

La marxa de Villar Mir arrossegarà també d’aquí poc el conseller delegat de la companyia, l’exministre català Josep Piqué, que renunciarà al càrrec tres anys després d’arribar a l’empresa i un cop fet el traspàs entre pare i fill. Juan Miguel Villar Mir va fitxar Piqué el 2013 per posar ordre a la constructora. Juan Villar de Fuentes heretarà una companyia recapitalitzada i més internacionalitzada -a Josep Piqué li agrada parlar d’una empresa global però forta en cadascun dels seus mercats locals-. El repte que té ara el successor és retornar-la a l’Íbex-35, el selectiu de la borsa espanyola.

Recapitalitzar OHL sense perdre’n el control li ha costat a Juan Miguel Villar Mir alguns sacrificis. Un ha sigut haver-se de desfer d’una part de la seva participació en dues cotitzades catalanes. Villar Mir és el segon accionista d’Abertis, per darrere de La Caixa. Va accedir a l’accionariat quan en va marxar una altra constructora, ACS (presidida per Florentino Pérez). Villar Mir es va vendre al setembre un 3,2% d’Abertis per 312 milions d’euros, que va destinar a l’ampliació de capital d’OHL. També va desinvertir a Colonial. Al setembre se’n va vendre un 10% per 175 milions, que també va destinar a OHL. Uns sacrificis que li van permetre mantenir en mans de la família el 58% d’OHL i, per tant, el control. I aquest mes ha venut la meitat de la seva participació a Colonial per 134 milions i ha deixat de ser-ne el primer accionista, lloc que ara ocupa el fons sobirà de Qatar.

Juan Villar Mir de Fuentes assumirà per tant la presidència d’una companyia endreçada però que els últims mesos també s’ha hagut d’enfrontar a crisis de reputació.

L’ombra de la corrupció

OHL forma part del consorci que està construint la línia d’alta velocitat entre Medina i la Meca, una obra envoltada de polèmica pels enfrontaments entre les autoritats saudites i les constructores pels retards i sobrecostos. No ha sigut l’única ensopegada. L’ombra de la corrupció va planar sobre la filial de Mèxic, però la investigació va concloure de forma favorable per a l’empresa quan la Fiscalia Anticorrupció va arxivar les diligències.

El pitjor dels problemes per a Villar Mir ha vingut de la família, del seu gendre Javier López Madrid, conseller d’OHL i del Grupo Villar Mir. Involucrat en el cas de les targetes black López Madrid va provocar fins i tot un comunicat de la casa reial en el qual s’explicava que els actuals monarques havien trencat la relació amb ell. A més, el mateix Villar Mir va estar imputat pel cas Bárcenas. Ahir l’empresari va defensar el seu gendre, que continuarà com a conseller.

stats