Economia 10/06/2019

Vodafone llançarà el 15 de juny la primera xarxa comercial 5G a Barcelona i 14 ciutats més

Els primers telèfons 5G disponibles són de Samsung, LG i Xiaomi

Ara
2 min
Dia 1: xips, intel·ligència artificial i música a distància

BarcelonaVodafone llançarà el 15 de juny la primera xarxa comercial de 5G que es posa en marxa a Espanya, que estarà a disposició dels clients de l'operadora en 15 ciutats, entre les quals Barcelona, i que compta amb Huawei i Ericsson com a subministradors de xarxa i amb dispositius de Samsung, LG i Xiaomi compatibles amb la nova tecnologia mòbil.

Entre les primeres ciutats connectades per 5G també hi ha Madrid, Sevilla, Màlaga, Bilbao i València –on la companyia ja va anunciar el juliol del 2018 el desplegament precomercial–, a les quals se sumen Saragossa, Vitòria, Sant Sebastià, la Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander. A totes s'aconseguirà inicialment una cobertura d'aproximadament el 50%.

D'aquesta manera, Espanya es converteix en el primer país en el qual el grup Vodafone llança la seva xarxa 5G, ja que també s'ha anunciat la posada en marxa de la nova tecnologia mòbil el 17 de juny a Itàlia i el 3 de juliol al Regne Unit. Així, l'operadora ha assenyalat que hi haurà 5G en 'roaming' al Regne Unit, Itàlia i Alemanya aquest estiu.

El desplegament s'ha fet sobre la freqüència de 3,7 Ghz, on l'operadora es va adjudicar 90 Mhz en la subhasta d'espectre feta el juny de l'any passat. La velocitat de la xarxa és de fins a 1 Gbps en descàrrega de dades i finals d'any es podran aconseguir fins a 2 Gbps, que multiplicaran per deu les velocitats 5G.

El servei de 5G estarà inclòs sense cost addicional en tots els nous plans de contractes que l'operadora va llançar al mes d'abril, que ja compten amb 200.000 línies i 140.000 clients, però no per als clients de les tarifes anteriors, als quals es convidarà a migrar a les noves perquè puguin gaudir dels avantatges de la nova tecnologia mòbil.

En aquest sentit, l'operadora remarca que els clients que tinguin contractades les tarifes Vodafone Il·limitada Total (49,99 euros al mes) i Vodafone One Il·limitada Total (109,99 euros al mes) seran els que podran gaudir de tots els avantatges que ofereix el 5G: capacitat il·limitada de dades, baixa latència i màxima velocitat.

"Espanya passa a ser un dels països pioners del 5G a Europa de la mà de Vodafone", ha afirmat el president i conseller delegat de Vodafone Espanya, António Coimbra, en roda de premsa, on ha assenyalat que aquest llançament és "una fita històrica" i marca "una abans i un després" en els serveis de telecomunicacions.

Primers mòbils amb 5G

L'operadora ha començat a vendre aquest dilluns també els primers 'smartphones' 5G al seu catàleg de terminals. En concret, Vodafone posarà inicialment a la disposició dels seus clients tres dispositius, el Samsung Galaxy S10 5G, el LG V50 ThinQ 5G i el Mi Mix 3 5G de Xiaomi, encara que la seva intenció és pròximament incorporar nous dispositius.

stats